Ali je bolje zalivati rastline zjutraj ali zvečer?

Poletje je čas, ko naš vrt in balkon zaživita v vsej svoji lepoti, vendar takrat rastline potrebujejo posebno skrb, da preživijo visoke temperature in sušo. Vprašanje, kdaj zalivati rastline, zjutraj ali zvečer, je pogosto predmet razprav med vrtnarji. Resnica je, da imata oba termina svoje prednosti, včasih pa je potrebno zalivati tako zjutraj kot zvečer, odvisno od potreb rastlin in pogojev, v katerih rastejo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zalivanje rastlin zjutraj, preden postane sonce premočno, ima nekaj ključnih prednosti. Tla so takrat hladnejša, kar omogoča vodi, da prodre globlje v zemljo in doseže korenine, kjer je najbolj potrebna. Prav tako bodo imele dovolj vlage med najtoplejšim delom dneva, kar jim pomaga prenašati vročino in zmanjšati stres zaradi pomanjkanja vode. Če jih  zalivamo zjutraj, se zmanjšuje tudi tveganje za bolezni, saj imajo listi dovolj časa, da se posušijo pred nočjo, kar je pomembno za preprečevanje glivičnih okužb.

Po drugi strani pa ima zalivanje zvečer prav tako svoje prednosti. Temperatura tal je nižja, kar zmanjšuje izhlapevanje vode in omogoča rastlinam, da dlje časa zadržijo vlago. To je še posebej pomembno za rastline, ki potrebujejo več vode, kot so paradižniki, kumare in bučke, ki lahko hitro pokažejo znake stresa zaradi suše. Vendar je pomembno paziti, da listi ne ostanejo mokri čez noč, saj to lahko poveča tveganje za glivične bolezni.

Katere rastline potrebujejo zalivanje zjutraj in zvečer?

Za nekatere, zlasti tiste, ki rastejo v težkih pogojih ali v posodah na balkonu, je lahko koristno zalivati zjutraj in zvečer. Posode se hitro segrejejo in izsušijo, zato če rastline zalijemo dvakrat lahko pomaga pri vzdrževanju stalne ravni vlage. Sivka, rožmarin in druge sredozemske vrste, morda ne potrebujejo toliko vode, vendar občutljive rastline z velikimi listi ali plodovi zahtevajo posebno skrb.

Na koncu je čas zalivanja odvisen od specifičnih potreb vaših rastlin in pogojev, v katerih se nahajajo. Prilagajanje režima zalivanja z opazovanjem vaših rastlin in njihovih reakcij na različne pogoje vam bo pomagalo zagotoviti njihovo zdravje in bujno rast skozi vse poletje. Poslušajte svoje rastline, prilagodite se njihovim potrebam in uživajte v njihovi lepoti in plodovih, ki vam jih prinašajo.