Izpeljan začetni »kick-off« sestanek projekta DANTE v Izoli

Od aprila 2024 dalje Občina Izola v vlogi vodilnega partnerja izvaja projekt z akronimom DANTE – Trajnostne in prožne kulturne prakse za inovativno in celostno ponudbo literarnega turizma, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Občina Izola je 4. septembra 2024 organizirala in izvedla začetni t.i. »kick-off« sestanek projekta DANTE. Sestanka so se udeležili predstavniki šestih projektnih partnerjev, poleg Občine Izola še Tolminski Muzej, Inštitut IRRIS za raziskave razvoj in strategije družbe, kulture in okolja in treh italijanskih partnerjev Dežele Furlanija-Julijska krajina, Občina Tolmezzo in Občina Ceggia. Prisotni so bili tudi predstavniki pridruženih partnerjev projekta.

Trideset mesecev trajajoči projekt DANTE se bo posvetil pomembnim vrednotam sporazumevanja v nacionalnih jezikih, širitvi rabe slovenskega oz. italijanskega jezika z vzpostavitvijo, evidentiranjem in mreženjem literarnih poti ter deležnikov na čezmejnem območju Italije in Slovenije. Projekt izhaja iz utemeljitelja italijanskega knjižnega jezika Danteja Alighierija in njegove prisotnosti v slovensko-italijanskem obmejnem prostoru, saj predstavlja njegovo delo dediščino temeljnih vrednot, v katerih se prepoznavamo še danes. Čezmejna skupna zgodovina služi kot izhodišče. Vidnejše aktivnosti v sklopu projekta so ustanovitev čezmejne literarne poti DANTE na osnovi petih interaktivnih interpretacijskih kulturnih poti po metodi zgodbarjenja, organizacija več skupnih čezmejnih prireditev v Izoli, Tolminu, Trstu, Tolmezzu, Furlaniji-Julijski krajini, občini Ceggia v Venetu, tudi v sklopu osrednjih literarnih festivalov Pordenone legge in Vilenica. Ena izmed vidnejših aktivnosti projekta bo ureditev treh sredšič za obiskovalce v Izoli, Tolminu in Ceggi. V Izoli bo ta urejen v prostoru pritličja Podestatove palače, ki bo tako poleg reprezentativnih, turistično-razstavnih, s preusmerjanjem turistov na podeželje, pridobil tudi kulturne vsebine. Po koncu del bo Center za obiskovalce DANTE tako obsegal informacijski center, sanitarije in prostor za prikaz Dantejevih kodeksov. Več informacij o projektu je na voljo na spletni strani projekta, ki je dostopna na: https://www.ita-slo.eu/sl/dante.