Plezalni spektakel v Kopru: Janja Garnbret znova na vrhu

V Kopru že tretjič po vrsti poteka tekma svetovnega pokala Mednarodne zveze za športno plezanje. Danes je na vrsti le še finale pete tekme v težavnosti v sezoni. Finale najboljše osmerice se bo začel ob 20. uri. Janja Garnbret, ki je bila v kvalifikacijah in polfinalu znova razred zase, bo edina Slovenka v finalu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na startu koprske tekme je bilo 58 tekmovalk in 58 tekmovalcev, med njimi kar 18-članska slovenska ekipa, ki je bila tretjinsko uspešna z uvrstitvijo v polfinale. Poleg Janje so najbolje opravile Mia Krampl, ki je z višino 37 tekmo končala na 11. mestu in za en gib zgrešila finale, ter Jenny Buckley in Sara Čopar na 14. oz. 15. mestu, obe z višino 36+, ki je bila selektivna za največ tekmovalk. V polfinalu sta nastopili tudi Lucija Tarkuš (31+) in Rosa Rekar (31), ki sta se uvrstili na 21. oz. 22. mesto.

Naša olimpijska zmagovalka Janja Garnbret je včeraj vrhunsko začela obrambo lanske zmage. Z dvema osvojenima vrhovoma smeri kvalifikacij se je zanesljivo uvrstila v večerni polfinale, v katerem je bila prav tako daleč najboljša ter za sabo pustila izzivalke.

V polfinalu, ki se je začel ob 20.00, je šla kot zadnja v steno šele ob 23.17. Kljub več kot triurnemu čakanju v izolaciji je ohranila svežino in zbranost ter je znova kot edina od vseh polfinalistov osvojila vrh smeri zahtevne previsne stene.

Polfinale se je za las – in prvič v karieri – izmuznil Viti Lukan na 27. mestu, ki je bila lani pred domačimi navijači tretja. Razočaran je bil tudi Luka Potočar, zmagovalec tekme v Kopru pred dvema letoma, ki se je po napaki v prvi kvalifikacijski smeri in solidnem plezanju v drugi uvrstil na 30. mesto. Tako žal nismo imeli slovenskega predstavnika v moškem polfinalu, ki ga je dobil lanski zmagovalec SP Koper, Japonec Sorato Anraku (41+), drugi po polfinalu je olimpijski prvak, Britanec Toby Roberts (40+), tretji pa Japonec Shion Omata (33+).