Floki iz Brazilije: pes, ki je postal svetovna atrakcija

Floki iz Brazilije ima več sto tisoč sledilcev na Instagramu in Tik toku. Osvojil jih je s svojimi veščinami igranja odbojke na mivki.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sončen dan v Braziliji. Rio de Janeiro. Peščena plaža … Navadno bi se zapis nadaljeval tako, da bi opisovali zagorela telesa, ki se predajajo soncu, a tokrat ne bo tako.

Nova atrakcija brazilske plaže je namreč Floki. Pes Floki. Ki ni čisto navaden pes. Triletni borderski ovčar je osupnil gledalce s svojimi veščinami v posebni vrsti odbojke, ki se igra z nogo, in je tako težka, da je tudi njegovi človeški kolegi ne obvladajo tako zlahka.

Pravila pri odbojki z nogo so v bistvu enaka kot pri odbojki na mivki, le da je mreža nekoliko nižja, tako kot pri nogometu, je igralcem prepovedano uporabljati dlani in roke. Floki se požene s peska in z gobčkom požene žogo.

Floki je začel trenirati zelo zgodaj

Njegov lastnik, Gustavo Rodrigues, je trener odbojke z nogo, a priseže, da tega ni načrtoval. Želel si je manj živahne pasme. A v njegovo življenje je prišel Floki in hitro pokazal svoj potencial, ko je pri komaj 2 mesecih začel skakati za rojstnodnevnimi baloni.

Rodrigues je Flokija začel trenirati s tako imenovano igro »altinha«, kjer skupina, razporejena v krogu, skuša čim dlje časa žonglirati z nogometno žogo. Leta 2023 je Floki debitiral v veliko bolj zapleteni, tekmovalni igri odbojki z nogo – hobiju, v katerem uživajo nekatere brazilske nogometne zvezde po upokojitvi, vključno z zmagovalcema svetovnega prvenstva Ronaldinhom in Romáriom.

Izkazal se je kot naravni talent

Pri tej igri so odločilni uravnoteženost, agilnost, koordinacija, čas, natančnost. Pokrivanje ene strani igrišča, na katerem sta samo dve osebi, terja hitre sprinte naprej in nazaj po mehkem pesku pod žgočim soncem. To ni hec, a Floki je očitno naravni talent. In zvezda je rojena.

“Včasih mu uspe kaj, kar še profesionalnim igralcem ni. Tako se na primer postavi na igrišču tako, da žogi nikoli ne obrne hrbta. To mu omogoča, da ima žogo vedno pred sabo in jo lahko kadarkoli udari z glavo naravnost”, je dejal lastnik in igralec odbojke z nogo Gustavo Rodrigues.

Glas o Flokiju se je razširil najprej po vsej Braziliji, počasi pa njegov sloves osvaja svet. In … seveda … Floki ima tudi svoj Instagram in Tik tok profil, oba imata več sto tisoč sledilcev. Sodoben pes pač mora biti prisoten tudi na družbenih omrežjih.