Ali mobilni telefoni povzročajo raka?

Uporaba mobilnih telefonov ne povečuje tveganja za nastanek raka, je pokazala najobsežnejša raziskava na to temo, ki jo je naročila Svetovna zdravstvena organizacija.

Deli novico s tvojimi prijatelji

“Analizirali in povzeli smo vse znanstvene dokaze iz študij opazovanja ljudi na to temo z vsega sveta,” je povedal soavtor Dan Baaken iz nemškega zveznega urada za zaščito pred sevanjem (BfS), enega od inštitutov, ki sodelujejo pri raziskavi.

“Z veliko gotovostjo lahko trdimo, da nismo ničesar spregledali,” je dejal Baaken.

Analizirali so kar 5000 raziskav na temo povezave med mobilnimi telefoni in rakom, objavljenih v zadnjih desetletjih.

V svoji končni analizi so vključili vse vrste raka, vendar so se posebej osredotočili na tiste, ki prizadenejo centralni živčni sistem, vključno z možganskimi tumorji.

Ugotovili so, da uporaba mobilnega telefona ni povzročila povečanega tveganja za raka, vključno z možganskimi tumorji, tumorji hipofize, tumorji žlez slinavk ali levkemijo.

Enako velja za antene

Izpostavljenost radiofrekvenčnemu sevanju baznih postaj ali oddajnih anten prav tako ni povečala tveganja za nastanek raka, trdijo raziskovalci.

Analiza, objavljena v reviji Environment International, je zajela študije do konca leta 2022, kar pomeni, da raziskave o novi tehnologiji 5G za mobilna omrežja niso vključene. “Vendar smo vključili študije s stikom z radarskimi viri in radar ima podobno frekvenco kot 5G,” je še pojasnil Baak.