Bržan: Nove table bodo odporne na morebitne prihodnje prijave inšpektoratu

Danes se je na obisku pri županu Mestne občine Koper mudila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Njen prihod je v prvi vrsti odgovor na problematiko, ki je dosegla vrhunec s protestno obrnitvijo tabel z zgodovinskimi poimenovanji ulic in trgov mestnega jedra in posledično prebudila in razgrela strasti, ki ne pritičejo nazivu večkulturnega turističnega kraja, s katerim se mesto rado pohvali. Rešitev imamo, je zagotovila ministrica. V kratkem se bodo s koprskih pročelij v soncu bleščale nove, primerne table. Odporne tudi na morebitne prihodnje prijave, je zagotovil Aleš Bržan.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Table so sicer bile le ena izmed tem na dnevnem redu sestanka v prostorih koprske občine, a najbrž daleč najbolj aktualna. Mnogi že skoraj nestrpno pričakujejo odgovor na vprašanje, kdaj bodo table ponovno obrnjene. Oziroma ne bodo. Ker bodo odstranjene. Nadomestile jih bodo druge, s primerno obliko in velikostjo napisov. Usklajene z zakonodajo, je zagotovil župan.

“V sistemu je bila zaznana napaka, ki jo je treba odpraviti, in o tem sva se pogovarjala z ministrico. Bližamo se epilogu te zgodbe. V kratkem bodo postavljene nove table s primernimi imeni, ki ne bodo prevedena, ker bi to bilo nesmiselno. Bo pa dvojezičen uvod,” je pojasnil Bržan.

Po njegovih besedah so v zadnjih tednih našli nekaj različic tabel, a ne on ne ministrica ne moreta odločiti, katera je res primerna.

“Rešitev bo vidna v roku nekaj tednov. Ko dobimo še dodatne napotke strokovnjakov, izdelamo table in jih postavimo na pročelja,” je poudaril.

Da se tovrstni zapleti v prihodnje ne bi več dogajali, bodo na državni ravni poiskali tudi sistemske rešitve, ki bodo ustrezale specifičnim območjem, med katere sodi koprska občina. O tem, kakšne bodo te rešitve, ministrica ni želela prejudicirati, verjame pa, da bodo ustrezale vsem.

Pri tem je izrazila hvaležnost koprski občini, da je pristopila k problematiki in da ji je mar za svojo preteklost.

“Koper je multikulturno mesto z bogato zgodovino, unikatno zgodovino, ki je tukaj specifična, saj gre za stičišče kultur, jezikov, narodnosti,” je dejala Vrečko.

Vse to presega v zadnjem času izpostavljeno problematiko zgodovinskih tabel, zato je koprski župan poudaril, da sta z ministrico govorila tudi o drugih izzivih. Koper po njegovih besedah namreč sodi med tiste občine, ki so bile več kot pol stoletja zanemarjene na področju skrbi za kulturno dediščino.

“Kulturna identiteta tega prostora se je v 50. in 60. letih minulega stoletja začela izgubljati in prav je, da se jo ponovni obudi,” je bil odločen Bržan.

Tako kot se bo ponovno obudilo zgodovinske table. Tokrat brez zapletov. Takšna so vsaj pričakovanja.

“Table bodo nove, s primerno velikostjo napisov, usklajene oblike, da bodo veljavne tudi za kakršnokoli morebitno prijavo inšpektoratu. Iskreno povedano, upam, da je ne bo,” je po današnjem obisku ministrice Aste Vrečko v Kopru dejal župan Aleš Bržan.