Slovenija bo imela v prihodnosti več prebivalcev kot BiH

Projekcije ZN kažejo, da se bo do leta 2100 število prebivalcev na območju nekdanje Jugoslavije skoraj prepolovilo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Združeni narodi so nedavno posodobili svojo obsežno bazo podatkov “World Population Prospects”, v kateri podajajo ocene o demografskih in populacijskih gibanjih svetovnega prebivalstva. Številke ponujajo vpogled v pretekle demografske trende, hkrati pa omogočajo pogled v prihodnost.

ZN ocenjujejo, da danes na svetu živi 8,17 milijarde ljudi, svetovno prebivalstvo pa naj bi doseglo vrhunec leta 2084 s 10,3 milijarde ljudi, po katerem bo sledil rahli upad.

Slovenija pred velikim demografskim izzivom

Po raziskavi Medijske hiše Al Jazeera, ki temelji na podatkih Združenih narodov, bo število prebivalcev v državah nekdanje Jugoslavije do leta 2100 močno upadlo.

Leta 2024 naj bi imela Slovenija približno 2,1 milijona prebivalcev, kar jo postavlja na četrto mesto po številu prebivalcev v regiji. Medtem ko Srbija vodi s 6,7 milijona prebivalcev, sledijo Hrvaška s 3,9 milijona in Bosna in Hercegovina s 3,2 milijona. Severna Makedonija ima 1,8 milijona prebivalcev, Kosovo 1,7 milijona, Črna gora pa okoli 638.000 prebivalcev.

Združeni narodi napovedujejo, da bo do leta 2050 regija izgubila tri milijone prebivalcev, kar pomeni skupno 16,9 milijona. Slovenija, ki se trenutno sooča z nizko rodnostjo in staranjem prebivalstva, bo po teh projekcijah v prihodnosti doživela znaten demografski upad.

To demografsko gibanje odraža širši evropski trend, kjer upad rodnosti in staranje prebivalstva predstavljata resen izziv za prihodnost, še posebej v manjših državah, kot je Slovenija.

 

Do leta 2100 bo Slovenija izgubila najmanj prebivalcev v regiji, a še vedno več kot pol milijona

Projekcije kažejo, da bodo države regije do leta 2100 skupaj štele le 11 milijonov prebivalcev, kar je skoraj polovica manj kot današnjih 20 milijonov.

Medtem ko bo Srbija do leta 2100 izgubila tri milijone prebivalcev in jih imela 3,7 milijona, Hrvaška pa 1,7 milijona, z 2,1 milijona prebivalci, bo Slovenija glede na odstotke izgubila najmanj prebivalcev v regiji. Po ocenah Združenih narodov naj bi Slovenija do konca stoletja štela 1,6 milijona prebivalcev, kar je več kot napovedano za Bosno in Hercegovino, ki bo do leta 2100 izgubila 1,8 milijona prebivalcev in jih imela le 1,36 milijona, piše Al Jazeera.