Zakaj vključiti kostanj v prehrano?

Kostanj zaseda posebno mesto med živili zaradi svojih fenomenalnih zdravstvenih prednosti. 

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kostanj je plod drevesa iz družine Fagaceae, znan po bogatem okusu in pomembni hranilni vrednosti. Vsebuje visoke ravni ogljikovih hidratov, vlaknin, vitaminov in mineralov. Še posebej se izstopa vitamin C, vitamin B6, folati ter minerali, kot sta kalij in magnezij. Poleg tega je kostanj odličen vir antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in preprečujejo poškodbe celic.

Sedem znakov, da vam primanjkuje vitamina C

Kostanj in njegove zdravstvene koristi

Kostanj je bogat z hranilnimi snovmi, ki pozitivno vplivajo na celotno zdravje. Njegova visoka vsebnost vitamina C prispeva k okrepitvi imunskega sistema, medtem ko vlakna pomagajo pri ohranjanju zdrave prebave. Kalij v kostanju pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, kar zmanjšuje tveganje za hipertenzijo.

Kostanj prinaša številne koristi za zdravje, ki jih je vredno upoštevati. Visoka vsebnost vitamina C v kostanju krepi imunski sistem, saj spodbuja proizvodnjo belih krvnih celic, ki so ključne v boju proti okužbam. Poleg tega antioksidanti, prisotni v kostanju, ščitijo srce pred oksidativnim stresom, medtem ko kalij pomaga pri ohranjanju zdravega krvnega tlaka.

Vlakna, ki jih najdemo v kostanju, izboljšujejo prebavne procese in preprečujejo zaprtje, kar prispeva k boljši prebavi. Kalij prav tako igra ključno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka, saj nevtralizira učinke natrija, kar je pomembno za ohranjanje optimalne ravni.

Vitamini B kompleksa, ki jih vsebuje kostanj, so bistveni za zdravje živčnega sistema in kognitivne funkcije. Na koncu pa minerali, kot sta magnezij in baker, prispevajo k ohranjanju močnih kosti in preprečevanju degenerativnih bolezni. Uživanje kostanja je torej odličen način za podporo vašemu zdravju na več nivojih!

Utica za peko kostanja za 9500 evrov

Kako enostavno vključiti kostanj v prehrano?

Kostanj se lahko pripravlja pečen ali kuhan, dodaja solatam, juham ali uporablja kot zdrava prigrizek. Prav tako ga lahko vključite v deserte, kot so kolači in pudingi. Moka iz kostanja je odlična zamenjava za pšenično moko v brezglutenskih receptih.