Tri najslabše izbire za zajtrk

Kolikokrat jeste rogljičke za zajtrk?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ko govorimo o pridobivanju teže, lahko prispeva več dejavnikov, vključno s stresnimi hormoni, kot je kortizol. Nadledvične žleze proizvajajo kortizol, ki pomaga pri nadzoru ravni energije in presnove. Vendar pa lahko visoke ravni kortizola privedejo do prekomernega skladiščenja maščobe, zlasti okoli pasu. To je še bolj izrazito, če so povzročene z slabimi prehranjevalnimi navadami.

Tisto, kar jemo za zajtrk, lahko pomembno vpliva na naše počutje in videz. Hitri skoki ravni sladkorja v krvi se pogosto pojavijo po zaužitju “praznih kalorij” iz jutranjih živil, kot so pekovski izdelki, sladke žitarice in rafinirani ogljikovi hidrati. Kot rezultat, telo sprošča več kortizola v poskusu stabilizacije ravni glukoze v krvi, kar lahko privede do povečanja telesne teže.

Dietetičarka Catherine Gervacio je opozorila na tri izbire za zajtrk, ki lahko povečajo raven kortizola in prispevajo k pridobivanju teže.

1. Rogljički

Rogljički so mnogim priljubljen pekovski izdelek, vendar njihova visoka vsebnost rafiniranega moke, sladkorja in slabih maščob lahko poviša raven kortizola in privede do pridobivanja teže. Po zaužitju ti sestavini hitro dvignejo raven sladkorja v krvi, telo pa sprošča inzulin, da bi nadziralo ta hitri porast.

Bogati so z rafiniranimi sladkorji in maščobami, kar lahko povzroči spremembe v ravni glukoze v krvi. Te spremembe ustvarjajo stres v telesu, kar povzroči, da nadledvične žleze sprostijo več kortizola. Povišan kortizol upočasni metabolizem in poveča željo po sladki in mastni hrani, kar lahko vodi do prenajedanja in pridobivanja teže,” razlaga Gervacio.

2. Bel kruh z marmelado

Tako bel kruh kot marmelada sta bogata z rafiniranimi sladkorji in ogljikovimi hidrati, kar hitro poveča raven sladkorja v krvi po obroku. Telo reagira s sproščanjem inzulina, da bi znižalo raven sladkorja v krvi. Vendar pa ta hiter porast sladkorja pogosto spremlja hiter padec, kar povzroči sproščanje kortizola v poskusu stabilizacije energije.

Gervacio poudarja: “Bel kruh ima visok glikemični indeks, kar vodi do hitrega porasta ravni sladkorja v krvi. Kombinacija rafiniranih ogljikovih hidratov in sladkorja iz marmelade ustvarja stres za telo, kar povzroči povečano proizvodnjo kortizola. Inzulinski odziv na to količino sladkorja spodbuja skladiščenje maščob in povečuje raven kortizola, kar lahko poveča nabiranje maščob, zlasti v predelu trebuha.”

3. Sladke žitarice

Čeprav se žitarice pogosto oglašujejo kot zdrav izbor, mnoge komercialne žitarice, ki jih imamo radi, dejansko vsebujejo le sladkor in konzervanse.

“Podobno kot drugi rafinirani ogljikovi hidrati, sladke žitarice spodbujajo sproščanje inzulina. Pogosti skoki sladkorja v krvi spodbujajo skladiščenje maščob, zlasti okoli trebuha, zaradi vloge kortizola pri usmerjanju maščob v to območje,” zaključuje Gervacio.