Koper bo dobil nov dom za starejše

Koper bo kmalu bogatejši za nov dom za starejše, ki bo svojo vrata odprl v koprskem naselju Olmo. Gradnja doma je bila nedavno zaključena, z obratovanjem pa bo začel že oktobra. Ta novi dom za starejše prinaša pomembno okrepitev oskrbe starejših v regiji, saj bo nudil sodobne pogoje za bivanje ter strokovno oskrbo, ki je še posebej potrebna za osebe z demenco.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav so sprva predvidevali, da bodo dela zaključena šele v začetku leta 2024, so gradbeniki presenetili z zgodnejšim zaključkom. Stanovalci bodo lahko dom naselili že z 1. oktobrom.

 Deos, Center starejših Koper, bo imel sodobno zasnovo, ki bo omogočala čim bolj udobno in dostojanstveno bivanje. Posebno pozornost so namenili osebam z demenco, za katere so v pritličju doma pripravili posebne enote z atrijskim vrtom, ki bo namenjen varnemu gibanju in preživljanju časa na svežem zraku. Center bo ponujal 23 mest za osebe z demenco, kar bo nekoliko olajšalo trenutne čakalne vrste, saj oskrba teh ljudi zahteva poseben pristop in strokovno znanje.

Skupno bo dom lahko sprejel 275 stanovalcev, a povpraševanje že presega zmogljivosti doma, saj na mesto čaka okoli 300 oseb. Kljub temu bo novi dom nekoliko razbremenil obstoječe kapacitete v regiji. Stanovalcem bodo na voljo tako enoposteljne kot dvoposteljne sobe, pri čemer bo vsaka soba imela lastno kopalnico, kar pomeni večje udobje in zasebnost za stanovalce. Cena za bivanje bo variirala glede na vrsto sobe – dvoposteljna soba bo stala 40,30 evra na dan, medtem ko bo bivanje v enoposteljni sobi znašalo 60,10 evra na dan, poročajo Primorske novice.

Na ministrstvu 45 prošenj za podražitev domov za starejše: So med njimi tudi obalni?

Kaj še ponuja novi dom?

Poleg udobnih sob bodo stanovalci imeli dostop do številnih skupnih prostorov. V nadstropjih bodo gospodinjske enote, ki bodo vključevale skupne prostore, kuhinje ter sobe za stanovalce. Pritličje bo posebej opremljeno z veliko jedilnico, kjer bodo stanovalci skupaj uživali obrok, prostori za delovno terapijo in fizioterapijo pa bodo omogočali izboljšanje ali ohranjanje fizičnih sposobnosti. V domu bo prav tako kavarna, kjer bodo stanovalci lahko sproščeno preživljali čas ob skodelici kave ali čaja.

Poleg notranjih prostorov bodo na zunanjih površinah uredili park, kjer bodo sprehajalne poti omogočale gibanje in sproščanje v naravi. Park bo ključen za stanovalce, ki bodo lahko varno uživali v sprehodih in svežem zraku.

Novi dom v Olmu bo tako pomembna pridobitev za lokalno skupnost in širšo okolico, saj bo omogočil boljšo oskrbo za starostnike in osebe z demenco. S sodobno infrastrukturo, strokovno oskrbo in prijetnim okoljem bo dom zagotavljal kvalitetno bivanje ter priložnost za aktivno in dostojanstveno starost.

V centru bo dovolj zaposlenih

Center za starejše Does v novonastalem domu za starejše osebe ni imel težav z iskanjem kadra, ki bo tam delal. Trenutno je zagotovljeno dovolj zaposlenih za odprtje centra. Kot navajajo Primorske novice, bo ob odprtju v domu za starejše delalo 40 zaposlenih, v prihodnjem obdobju, z zapolnitvijo kapacitet doma, pa bo število zaposlenih naraslo na 120.