Virus Marburg: Je na obzorju nova pandemija?

V soboto, 28. septembra 2024, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poročala o prvem izbruhu smrtonosnega virusa Marburg v Ruandi. Virus povzroča hudo bolezen, za katero je značilna hemoragična vročica.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Gre za četrti največji izbruh Marburga, ki so ga dokumentirali do sedaj. Umrlo je šest ljudi, večinoma zdravstvenih delavcev, zato je izbruh povzročil strah pred širjenjem virusa in zaskrbljenost glede varnosti zdravstvenih delavcev. Zabeležili so tudi 26 primerov bolezni, poroča Svetovna zdravstvena organizacija.

Virus Marburg

Kaj je virus Marburg?

Marburg, s stopnjo smrtnosti do 88 %, je iz iste družine virusov kot ebola. Pogosti simptomi virusa so vročina, utrujenost, bruhanje krvi in ​​driska. Bolezen se začne z visoko vročino, hudim glavobolom in šibkostjo. Pojavijo se lahko tudi bolečine in krči v mišicah, zlatenica, slabost in bolečine v trebuhu.

Virus se na človeka prenaša preko netopirjev, ki so naravni gostitelji virusa. Ko se oseba okuži, se virus širi z neposrednim stikom s telesnimi tekočinami okuženih ljudi, pa tudi preko kontaminiranih površin in materialov.

Ruanda: Situacija je pod nadzorom

Oblasti v Ruandi zagotavljajo, da skrbno sledijo stikom, nadzorujejo in opravljajo testiranja, da bi preprečili širjenje. Tamkašnji minister za zdravje je dejal, da sledijo približno 300 ljudem, ki so prišli v stik s posamezniki, okuženimi z virusom Marburg. Prav tako je pozval ljudi, naj se izogibajo fizičnim stikom.

Oblasti so javnosti pred tem svetovale, naj ostanejo pozorni, si umivajo roke s čisto vodo in milom ali razkužilom ter poročajo o vseh sumljivih primerih.

Virus Marburg

Večino primerov so prijavili v prestolnici Kigali.

To je prvič, da je bil Marburg potrjen v Ruandi. Sosednja Tanzanija je poročala o izbruhu leta 2023, medtem ko so v Ugandi leta 2017 zaradi virusa umrli trije ljudje.

Virus je bil prvič prepoznan leta 1967 med laboratorijskimi strokovnjaki, ki so raziskovali v Marburgu in Frankfurtu v Nemčiji ter v Beogradu v Srbiji.