Adriaing o “nerazumnem dejanju” občine Ankaran

Občina Ankaran je 13. septembra odstopila od pogodbe s podjetjem Adriaing, ki je v kraju gradilo novo pokopališče, zoper izvajalca del pa vložila zahtevek za unovčenje finančnega zavarovanja za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti ter izstavila račun za pogodbeno kazen zaradi zamude. “Izvajalec je negativno presenečen, da je naročnik unovčil garancijo, saj je objekt naročnik že pred meseci prevzel, kar pomeni da je dokončan,” so se na novico odzvali v Adriaingu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ankaranski župan Gregor Strmčnik je na seji minuli teden občinske svetnike obvestil, da je Občina Ankaran 13. septembra 2024 v skladu z določili gradbene pogodbe zaradi neizpolnitve pogodbenih obveznosti s strani izvajalca del, družbe Adriaing d.o.o., odstopila od pogodbe, zoper izvajalca del pa vložila zahtevek za unovčenje finančnega zavarovanja za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti (486.000) ter izstavila račun za pogodbeno kazen zaradi zamude v višini 486.000 evrov.

V Adriaing negativno presenečeni

“Izvajalec je negativno presenečen, da je naročnik unovčil garancijo, saj je objekt naročnik že pred meseci prevzel, kar pomeni da je dokončan. Tehnični pregled je bil opravljen na začetku meseca, tako da lahko naročnik pridobi uporabno dovoljenje,” je začuden direktor podjetja Adriaing, Matjaž Andrejašič.

V občini Ankaran so opisali časovnico projekta. Oktobra 2022 so z izvajalcem Adriaing d.o.o. sklenili pogodbo za izgradnjo novega pokopališča, po kateri bi pokopališče moralo biti zaključeno v roku 370 dni, torej novembra 2023. “Pogodbeni rok za dokončanje izgradnje pokopališča je bil na predlog izvajalca in z razumevanjem naročnika nekajkrat podaljšan; skladno z
zadnjim podaljšanjem je bil za dokončanje del določen 31. maj 2024, vendar pogodbeni rok za izvedbo del ni bil
spoštovan. Kljub podaljšanjem prvotnega pogodbenega roka in kljub pozivom naročnika izgradnja pokopališča še
vedno ni zaključena,” pravijo.

Zamuda pri izgradnji pokopališča: Občina odstopila od pogodbe z izvajalcem

V Adriaing na drugi strani razlagajo, da je bil pogodbeni rok med samo izvedbo del večkrat podaljšan tudi zaradi razlogov, ki so na strani naročnika, predvsem iz razlogov nenehnega spreminjanja projekta in naročanja dodatnih delih, kar je posledično vplivalo na daljši rok izgradnje, saj so dodatna dela ovirala tekočo izvedbo pogodbenih del.

“Da gre dejansko za dokončan objekt, se lahko prepriča prav vsak, ki si ga želi neposredno ogledati,” še pravi Andrejašič in dodaja, da iz povedanega izhaja nerazumno ravnanje naročnika, ki po prevzemu razdre pogodbo namesto, da bi plačal vsa opravljena dela oziroma poravnal svoj dolg. Kot pravi, se gradnja dotičnega objekta ni podražila, temveč so jo pocenili, saj je bila pogodbeno določena vrednost malenkost pod 4.000.000 evrov, dejanska vrednost izvedenih del pa bo znašala nekaj manj kot 3.500.000 evrov.