Kateri je najboljši telefon na svetu po mnenju umetne inteligence?

Umetna inteligenca je analizirala več kot milijon ocen telefonov, seznam pa je bil sestavljen na podlagi tistih, ki so ustrezale določenim kriterijem.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nikoli ne bomo dobili univerzalnega odgovora na vprašanje, kateri je najboljši telefon na svetu. Za nekatere je to le in izključno iPhone, medtem ko številni lastniki Androida nočejo niti slišati o Applovem “predragem pripomočku” in trdijo, da telefona z Googlovim operacijskim sistemom nikoli ne bi zamenjali za iPhone.

Okusi so seveda različni in tudi odgovor na vprašanje, kateri telefon je najboljši, se bo razlikoval od človeka do človeka, vendar bi se temu odgovoru lahko približali, če bi analizirali vse doslej objavljene ocene uporabnikov pametnih telefonov.

AI analiziral več kot milijon ocen

To se sprva zdi nemogoče, a je s pomočjo umetne inteligence vseeno lažje. Uporabnik Reddita je tako uporabil novo orodje OpenAI GPT-4o mini, s katerim je analiziral več kot milijon ocen spletnih uporabnikov (iz Google Reviews) različnih modelov pametnih telefonov, pri čemer je izpustil ocene, ki so krajše od 20 besed.

Vse ocene so morale vključevati navedene kategorije – denarno vrednost, zmogljivost, dizajn, življenjsko dobo baterije in fotoaparat, in ko je uporabil vse te dejavnike, je število ocen, s katerimi je odgovoril na vprašanje o najboljšem telefonu, padlo na približno 30 odstotkov od 1,1 milijona.

Proces točkovanja telefonov

Točkovanje telefona je potekalo nekako takole: če je ocenjevalec omenil, kako mu je všeč kamera, bi ta kategorija dobila pozitivno oceno, in če bi nekdo omenil negativen komentar, je bil to negativen rezultat. V primeru, da je oseba napisala, da ji je kamera všeč, a da je telefon predrag, gre v tej oceni pozitivna točka kameri, negativna pa razmerju med ceno in kakovostjo.

Na podlagi podatkov in točk vseh petih kategorij se pridobi končna ocena oziroma celoten vtis o telefonu.

Pametni telefoni

Na prvem mestu Samsungovi telefoni

In glede na te ocene telefonov od leta 2022 do sedaj, prvo mesto na seznamu zasedajo Samsungovi telefoni Galaxy S24 Plus, južnokorejsko podjetje pa praviloma dominira na njem. Zanimivo je, da so med top 10 trije modeli iPhona, najslabše med njimi pa je uvrščen model Pro.

Na drugem mestu je iPhone 14 Plus, sledi mu Samsungov upogljivi Galaxy Z Flip 6 in nato iPhone 15 Plus. Na koncu lestvice top 10 so samo modeli Samsung (Galaxy S23 FE, S23 Ultra, S23+, S25 Ultra), z izjemo iPhone 14 Pro Max, ki je na osmem mestu. Če bi ta seznam podaljšali do leta 2021, bi peto mesto zasedel iPhone 13 Pro Max.

Na zadnjem mestu Pixel 7 Pro

Zadnje mesto med telefoni, predstavljenimi v zadnjih dveh letih, je zasedel Googlov pametni telefon Pixel 7 Pro.

Ta seznam se bo nenehno dopolnjeval, pod pogojem, da je za določen model vsaj tisoč ocen. Kmalu pričakujemo, da se bodo na njem pojavili telefoni iz nove generacije iPhona ter novi modeli Pixel, ki jih je Google nedavno predstavil.