Dve vrsti hrane, ki povzročata pridobivanje telesne teže

Večerja ali prigrizek pred spanjem je za mnoge vir tolažbe po dolgem in napornem dnevu. Kljub temu pa lahko to, kar pojemo tik pred spanjem, pomembno vpliva na našo prebavo, kakovost spanca in videz trebuha. Veliko večernih prigrizkov in živil vsebuje visoko število kalorij ali povzroča napihnjenost.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nutricionisti so izpostavili dve vrsti hrane, ki se ji je pred spanjem bolje izogniti, če želimo ohraniti raven trebuh.

1. Predelani ogljikovi hidrati

Predelani ogljikovi hidrati so pogosta izbira za večerjo, med njimi pa so pica, testenine in prigrizki, kot so krekerji in čips. Kljub temu, da so okusni, ti ogljikovi hidrati pogosto vsebujejo veliko rafiniranega sladkorja in malo vlaknin, kar lahko povzroči napihnjenost in zadrževanje vode. Proti koncu dneva se naš metabolizem upočasni, uživanje hrane z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov pa lahko sčasoma privede do kopičenja maščobe.

Predelani ogljikovi hidrati, kot so pekovski izdelki ali sladki prigrizki, dvigujejo raven sladkorja v krvi, kar spodbuja nalaganje maščobe v telesu, zlasti v predelu trebuha. Izogibanje takim ogljikovim hidratom preprečuje povišanje inzulina in kopičenje telesne maščobe. Uživanje vlakninasto bogatih ogljikovih hidratov pa pomaga prebavi in ohranja raven trebuh, kar prispeva k vitkejšemu pasu.

2. Slani prigrizki

Priljubljeni večerni prigrizki, od kokic do čipsa, pogosto vsebujejo veliko natrija, kar ni najboljša izbira za pozno nočno lakoto. Kulkarni opozarja na visoko vsebnost natrija, ki lahko povzroči napihnjenost naslednje jutro.

“Hrana z visoko vsebnostjo natrija, ki se uživa zvečer, postane problematična, ker v tem času ni aktivnosti, prekomeren vnos soli pa lahko povzroči napihnjenost. Izogibanje soli pred spanjem zmanjša, čeprav ne popolnoma odpravi, tveganje za napihnjenost. Ko se zjutraj zbudim, je moj trebuh ravnejši zaradi te navade. Uživanje hrane z nizko vsebnostjo natrija ni le dobro za splošno zdravje, ampak tudi pomaga pri zmanjšanju napihnjenosti,” je še dodala dietetičarka.

Če želite boljši spanec in raven trebuh, se pred spanjem raje izognite predelanim ogljikovim hidratom in slanim prigrizkom ter raje posezite po bolj uravnoteženih in zdravih obrokih.

5 živil za bolj raven trebuh