Kot v filmu: Prebivalci obupani zaradi invazije papig na mesto (video)

Zaradi izgube naravnih habitatov se v argentinskem mestu naselijo papige, ki jih je toliko, da prebivalcem povzročajo velike nevšečnosti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mestece Hilario Ascasubi blizu argentinske atlantske obale se sooča s težavami zaradi papig. Na tisoče zeleno-rumeno-rdečih ptic se je v njem naselilo zaradi krčenja gozdov v bližnjih hribih, pojasnjujejo biologi. Papige povzročajo izpade elektrike, ker pregriznejo mestne električne kable, prebivalcem pa povzročajo sive lase s svojim glasnim vreščanjem in opravljanjem velike potrebe domala vsepovsod.

“Hribi izginjajo, zato se selijo bližje mestom, da bi našli hrano, zatočišče in vodo,” je dejala biologinja Daiana Lera in pojasnila, da je velik del argentinskih gozdov z leti postopoma izginil.

V zadnjih nekaj letih so jeseni in pozimi v mesto začele prihajati papige, ki iščejo zatočišče. Po mnenju lokalnih prebivalcev je bilo včasih 10 papig na vsakih 5000 ljudi v mestu. Poleti se ptice selijo proti jugu vse do Patagonije, kjer preživijo obdobje gnezdenja.

Fotografije mesta srhljivo spominjajo na prizore iz filma Ptiči Alfreda Hitchcocka iz leta 1963.

“Grizejo in poškodujejo kable, voda ob dežju zaide v žice in prekine elektriko. Povzročajo nam vsakodnevne stroške in težave,” je za Radio Taxi Fm povedal lokalni novinar Ramon Alvarez.

Prebivalci so poskušali ptice odgnati na različne načine, s hrupom in laserskimi lučmi, a brez uspeha.

“Moramo začeti obnavljati naše naravno okolje,” je dejala prebivalka mesta.

“Toda dokler se to ne zgodi, moramo oblikovati strategije, ki nam bodo omogočile čim bolj harmonično življenje v mestih,” je dodala.