Tržaške žičnice ne bo financirala Evropa

Projekt žičnice v Trstu je že povzročil veliko nasprotovanj in nesoglasij, vendar se zgodba nadaljuje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Žičnica, ki bo povezala Kras in Trst, je projekt, ki je mestu prinesel številne nevšečnosti. Na eni strani je močna želja po dokončanju tega projekta, na drugi strani pa se pojavlja mnogo nasprotnikov. V zadnjem času so zaradi te teme številni nezadovoljni Tržačani protestno stopili na ulice. Nasprotovanja gradnji izhajajo iz pomislekov glede hrupa in tehnično-ekonomske izvedljivosti projekta. Predsednik odbora No Ovovia, William Starc, je poudaril, da omejitve na območjih Nature 2000 še vedno obstajajo. Zaradi naravovarstvenih vidikov je projekt, ki je bil sprva predviden za financiranje iz evropskih sredstev iz mehanizma za okrevanje in odpornost (NOO), ostal brez te finančne podpore.

V Rimu podprli projekt žičnice

Kljub vsem težavam, s katerimi se gradnja žičnice sooča, pa so podporniki projekta včeraj prejeli pozitivno novico. Iz Rima so potrdili, da se lahko postopek gradnje kabinske žičnice od starega pristanišča na Kras nadaljuje z ministrskimi sredstvi.

1.  oktobra je na Ministrstvu za infrastrukturo potekal sestanek med ministrskimi predstavniki in tržaškim županom Dipiazzo. Na sestanku so se dogovorili, da bo zaradi strateškega pomena infrastrukture ter da bi se izognili morebitnim pravnim zapletom, projekt financiran s pomočjo državnih sredstev. Tako je bilo odločeno, da se bo financiranje projekta iz sklada NOO preusmerilo v financiranje iz državnega proračuna.

Kot poroča Primorski dnevnik, je Dipiazzo izrazil zadovoljstvo, da je ministrstvo prepoznalo pomen tega projekta.