Kako speči kostanj v pečici? (VIDEO)

Popolni okusi te jesenske gozdne dobrote so trenutno na voljo in jih preprosto ne smemo zamuditi. Kuhani ali pečeni, slani ali sladki, kostanji vedno prinašajo posebno toplino in okus v hladnejše dni. V nadaljevanju vam ponujamo nasvet za popolno peko kostanjev doma, saj poleg tega, da so izjemno okusni, vsebujejo veliko hranil, zaradi katerih jih moramo jesti pogosteje. Vsebujejo namreč vlaknine, vitamin C, vitamine skupine B, minerale, kot sta kalij in fosfor, ter so idealni za energijo in dobro počutje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zakaj bi morali jesti več kostanjev?

Kostanj je prava jesenska poslastica, ki prinaša številne prednosti za naše zdravje. Njihova visoka vsebnost vlaknin pozitivno vpliva na prebavo in zdravje črevesja, kar lahko pomaga pri preprečevanju prebavnih težav. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa so odlična izbira za tiste, ki želijo nadzorovati raven sladkorja v krvi, saj ne povzročajo hitrih skokov v ravni glukoze. Poleg tega so kostanji bogati z vitaminom C, kar je ključno za krepitev imunskega sistema. V nasprotju z mnogimi drugimi oreščki imajo tudi nizko vsebnost maščob, kar jih naredi primernih za tiste, ki pazijo na svoj vnos kalorij. Na koncu so  odličen vir energije, saj vsebujejo številne ogljikove hidrate, kar je koristno za ohranjanje vitalnosti skozi ves dan.

S temi prednostmi je jasno, zakaj bi morali kostanje vključiti v svojo prehrano, še posebej v hladnejših mesecih, ko nas njihovi topli in bogati okusi ogrejejo in razveselijo.

recept za popoln pečen kostanj v pečici jesenski recept

 Kako speči kostanj v pečici?

 Priprava – Najprej si pripravite nazobčani nož za kruh in zarežite po dolžini lupine. Ena dolga zareza je vse, kar potrebujete, da olajšate poznejše lupljenje.

 Kuhanje – Pred peko jih namočite v vodo in pustite, naj zavrijo. To bo zmehčalo lupino, kar bo pripomoglo k lažjemu pečenju in boljšemu okusu.

Pečenje – Po kuhanju kostanj odcedite in jih razporedite na pekač. Pečico segrejte na 220 °C in ga pecite 20–25 minut, dokler se lupina ne začne odpirati in kostanj lepo porjavi.

Počitek – Ko so pečeni, jih zavijte v kuhinjsko krpo, da ostanejo topli in mehki. Pustite jih počivati nekaj minut, preden jih začnete luščiti.

 

Lahko ga dodate v juhe, pripravite kostanjev pire ali ga uporabite kot dodatek k različnim sladicam.

Z nekaj triki lahko tako doma pripravite okusno jesensko poslastico, ki vas bo navdušila s svojimi bogatimi okusi in toplino. Priprava je preprosta, rezultat pa bo zagotovo zadovoljil še tako zahtevne brbončice.