Prodajate svoj stari telefon? To so modeli, ki izgubijo najmanj vrednosti

Nedavna raziskava je pokazala, kateri telefoni lahko dosežejo največjo prodajno vrednost na trgu rabljenih telefonov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ob nakupu novega pametnega telefona se uporabniki običajno odločijo za tri stvari. Nekateri obdržijo stari telefon, če se jim novi telefon pokvari, tako da imajo rezervno možnost. Nekateri svoje stare telefone podarijo družinskim članom ali jih podarijo ali reciklirajo, nekateri pa se ob nakupu novega odločijo za prodajo ali zamenjavo, da bi znižali njegovo ceno.

Čeprav bi morda mislili, da odločitev o obdržanju, podarjanju ali prodaji telefona nima nobene zveze z vrsto telefona, rezultati raziskave Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) iz leta 2023 kažejo drugače. Lastniki iPhonov namreč veliko pogosteje prodajajo ali zamenjajo svoj telefon po nakupu novega modela v primerjavi z androidi. Tako bo kar 41 odstotkov lastnikov iPhona prodalo ali zamenjalo svoj stari model v primerjavi z le 17 odstotki lastnikov Androida.

Razlog je jasen – Applovi telefoni imajo boljšo vrednost pri nadaljnji prodaji, to pomeni, da sčasoma izgubijo manj vrednosti v primerjavi z Androidi, zato lahko z njihovo prodajo zaslužite več. Več kot polovica (53 odstotkov) lastnikov Androidov ohranja svoje stare telefone, kar je 13 odstotkov več kot lastnikov iPhona, medtem ko se je svojega starega telefona znebilo 30 odstotkov lastnikov Androida in 19 odstotkov lastnikov iPhona.

Kateri je najboljši telefon na svetu po mnenju umetne inteligence?

 

Kateri stari telefoni imajo najboljšo dolgoročno vrednost?

Prav tako lastniki iPhonov telefone na splošno obdržijo dlje časa v primerjavi z Androidi, kar kaže na njihovo dolgoročno vrednost, pravi študija, eden od omenjenih zaključkov pa je, da prodaja starega Androida ni najboljši predlog.

Pri Tech Spotu se spominjajo tudi prejšnjega poročila SellCell, po katerem je iPhone 15 Pro Max (model s kapaciteto 256 GB) obdržal najvišjo vrednost po treh mesecih od lansiranja, na tem seznamu pa na splošno prevladujejo modeli iPhone 15 . Vrednost modela 15 Pro Max je padla za 18 odstotkov, medtem ko je najboljši Android v tej kategoriji Samsung Galaxy S23 Plus (prav tako model s 256 GB), padel za 35 odstotkov po lansiranju. V povprečju modeli iz serije iPhone 15 po lansiranju izgubijo skoraj 28 odstotkov vrednosti, medtem ko je številka pri modelih iz serije Galaxy S23 nekoliko višja od 44 odstotkov.

Še slabše je pri Googlovem modelu Pixel 7A, ki je po treh mesecih izgubil 52 odstotkov, OnePlus 11 pa 48,5 odstotka. Po teh podatkih je Galaxy S23FE izgubil največjo vrednost tri mesece po lansiranju – 68 odstotkov.

Glede na te podatke, ugotavlja raziskava, se zdi, da je Applov iPhone boljša naložba v primerjavi s telefoni, ki delujejo na Androidu. Čeprav bi bil ta podatek morda za koga pomemben, je jasno, da za večino ne bo odločilen, marsikateri lastnik Androida pa svojih naprav in operacijskega sistema, ki ga že leta uporablja, ne želi zamenjati z Applovimi telefoni.