Nikoli ne počnite tega, ko ste prehlajeni

Obstaja veliko priporočil, kaj storiti, ko smo bolni, vendar obstajajo tudi nasveti, ki se osredotočajo na to, česa ne smemo početi. Imunologinja dr. Ebru Karpuzoglu je za portal People razkrila, česa nikoli ne bi smeli početi, ko smo prehlajeni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Običajni simptomi prehlade vključujejo vneto grlo, izcedek ali zamašen nos, kihanje, kašljanje, blage glavobole in včasih rahlo povišano temperaturo.

“Za razliko od gripe, ki lahko povzroči hujše simptome, kot so visoka vročina in bolečine v telesu, prehlad običajno povzroča blago nelagodje,” pojasnjuje Karpuzoglu in dodaja: “Simptomi se pojavijo 1 do 3 dni po izpostavljenosti virusu. Večina prehladov mine sama od sebe v 7 do 10 dneh, čeprav lahko nekateri simptomi, kot je dolgotrajen kašelj, trajajo tudi do dva tedna.”

Vendar pa obstaja ena stvar, ki je po njenem mnenju med tem obdobjem ne smemo početi – in to je naprezanje z vadbo ali pretirana telesna aktivnost.

Nikoli ne pretiravajte z vadbami

“Čeprav blaga aktivnost, kot je hoja, lahko pomaga pri čiščenju nosnih poti in izboljšanju cirkulacije, lahko intenzivno fizično naprezanje, kot sta tek ali dviganje težkih uteži, negativno vpliva na vaš imunski sistem,” trdi imunologinja.

Pojasnila je tudi, zakaj telesna aktivnost negativno vpliva na organizem med prehladom. “Ko ste bolni, vaše telo že porablja energijo in vire za boj proti okužbi. Če se preveč naprezate, se ti viri preusmerijo s podporo imunskega odziva na okrevanje mišic, kar pomeni, da vaše telo postane manj sposobno za boj proti virusu,” pojasnjuje.

Domači recept proti kašlju

Obstaja še več razlogov, zakaj se med boleznijo ne bi smeli pretirano telesno udejstvovati. “Intenzivne vadbe lahko povečajo sproščanje stresnih hormonov, kot je kortizol, ki lahko, če je povišan dlje časa, oslabi imunsko funkcijo. To je še posebej pomembno, ko je vaše telo že oslabljeno zaradi bolezni. Prekomerno naprezanje lahko povzroči tudi dehidracijo, kar poslabša simptome, kot so vneto grlo in zamašenost, zaradi česar se počutite še slabše.”

Namesto intenzivne vadbe svetuje izbiro blažjih oblik telesne aktivnosti, kot so lahkotno raztezanje, joga ali kratki sprehodi.

“Te aktivnosti omogočajo telesu, da ostane v gibanju, ne da bi preobremenile imunski sistem, ter pomagajo zmanjšati vnetje in izboljšati prekrvavitev – ključni komponenti okrevanja. Poslušajte svoje telo in dajte prednost počitku, hidraciji in pravilni prehrani, medtem ko se vaš imunski sistem bori proti prehladu,” sklene imunologinja.