Domači recept za netipično sladico, ki lahko nadomesti kosilo

Predstavljamo vam babičin recept za bučnico, specialiteto iz hrvaškega Zagorja, ki jo zaznamujeta fino testo in sočen nadev. Če se vam zatakne, ko morate razvleči testo, nič hudega, obstaja tudi trik, ki pospeši celoten postopek priprave priljubljenega slanega zavitka.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine za vlečeno testo:

  • 400 gramov presejane gladke moke
  • 2 dl tople vode
  • 2 jajci
  • 3-4 žlice rastlinskega olja
  • ščepec soli
  • ½ čajne žličke kisa

Nadev:

  • 300 gramov buče
  • 250 gramov svežega sira
  • ščepec soli
  • 1 jajce

Priprava testa:

  • Vse sestavine za testo zmešamo v večji skledi in zmes z leseno žlico “tolčemo” toliko časa, da se začne ločevati od sklede. Z rokami naredite gladko kroglo in jo gnetite deset minut. Nato testo položite na krožnik, pokrijte s krpo in nato še s skledo, v kateri ste delali testo. Pustimo počivati eno uro.
  • Na mizo položimo večjo krpo iz grobega domačega blaga (ali peki papir), nato pa z valjarjem razvlečemo testo.
  • Ko testo razvlečete na približno centimeter debelo, se ustavite. Roke položite pod testo in z varnimi, a nežnimi gibi potegnite testo od sredine proti robu mize.
  • Idealno testo za bučnico naj bo tanko kot list papirja. Če pa niste vešči, je lahko testo malo debelejše, sicer lahko poči.
  • Razvlečeno testo pokapljamo z malo olja (ali stopljenega masla) in pustimo počivati ​​deset minut.

Priprava nadeva:

Bučo naribamo, posolimo in pustimo nekaj minut, da iz nje izteče vsa tekočina. Z rokami iztisnite morebitno odvečno tekočino, saj lahko pokvari hrustljavost bučnice. Zmešamo s sirom, jajci in malo soli.

 

  • Na vlečeno testo položimo nadev, nato pa ga s pomočjo krpe ali peki papirja zavijemo.
  • Bučnico pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj Celzija približno 20 do 30 minut. Nekaj ​​minut pred koncem peke premažite bučnico s stopljenim maslom, rastlinskim oljem ali kislo smetano, da bo še bolj hrustljava.

Recept

NASVET 1:

Če testa ne želite narediti sami, lahko uporabite tudi kupljeno.

NASVET 2:

Nekateri recepti za domač bučni nadev vključujejo kislo smetano. Če niste vešči priprave bučnice, je ne vključujte v nadev, ker bi lahko razmočila testo in pokvarila hrustljavost bučnice. Smetano je bolje uporabiti po peki.

Iz istega razloga je pomembno, da iz naribane buče odstranite vso tekočino, preden jo uporabite za nadev.

Dober tek!

Fritaja – Zajtrk poln zelenjave, ki lahko postane tudi kosilo