Korenčkova torta brez moke

Prazniki so pred vrati, z njimi pa tudi množica bogatih sladic, ki čakajo na svoj čas. Toda preden nas prevzamejo vse tiste težke torte, si zaželimo nekaj preprostejšega in lahkega, kot je tale sočna korenčkova torta brez moke.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Torta je sočna, s poudarkom na naravni sladkosti korenja in aromi mandljev, najboljša pa bo, če jo pustite “počivati” čez noč. Če pa komaj čakate, vas razumemo – saj se tej dišeči sladici težko uprete tudi najbolj potrpežljivi.

Korenčkova torta – sestavine

210 g nesoljenih praženih mandljev
200 g rjavega sladkorja
1 in pol žličke pecilnega praška
ščepec soli
1 čajna žlička cimeta
pol žličke sveže nastrganega muškatnega oreščka
2 žlički naribane limonine lupinice
4 velika jajca
65 g belega sladkorja
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
220 g drobno naribanega korenja

Priprava

Pečico segrejemo na 180°C, rešetko pa pustimo na sredini.

Naoljimo model premera cca 23 cm in ga obložimo s peki papirjem. Rahlo naoljimo tudi papir.

Medtem ko se pečica segreva, v večnamenskem mešalniku zmešamo mandlje in rjavi sladkor ter mešamo toliko časa, da so mandlji fino zmleti.

Dodamo pecilni prašek, sol, cimet, muškatni orešček in limonino lupinico ter premešamo.

V drugi posodi z mešalnikom stepemo jajca, nato dodamo beli sladkor in mešamo dokler zmes ne postane gosta.

Trikrat izmenično dodajamo ekstrakt vanilje, nato mešanico mandljev in korenček.

Zmes prenesemo v pripravljen model.

Postavimo v pečico in pečemo približno eno uro, dokler torta ne postane čvrsta na otip in začne odstopati od pekača.

Odstranimo iz pečice in pustimo, da se ohladi na rešetki 10 minut.

Po tem odstranimo model in pustimo, da se torta popolnoma ohladi.

Več kulinaričnih vsebin pa v naši rubriki Kulinarika.