Najdražja riba na koprski tržnici

Na naših prazničnih mizah se pogosto znajdejo ribe, katerih priprava nas povezuje s tradicijo obmorskega življenja. Za tiste, ki ribe pripravljajo doma, je pomembno, kaj lahko kupijo in kakšne so cene.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Dan pred božičem je tržnica polna. Mnogi ljudje so prišli kupit še zadnje sestavine za božično kosilo, velika gneča pa je bila tudi v ribarnicah. Ponudba je velika, saj ribe, ki jih pri nas ne moremo uloviti, uvažamo. Kljub temu bodo mnogi raje namenili denar za ribe iz našega morja, saj vedo, da imajo pred sabo domačo in svežo morsko specialiteto. Preverili smo, kakšna je ponudba in katere so najdražje ribe, ki jih lahko kupimo.

Cene se spreminjajo

Najdražje ribe v Jadranskem morju so razvrščene po naslednjem seznamu: na prvem mestu je tuna, katere lov je pri nas prepovedan. Nato sledijo kirnja, zobatec, škarpena, kovač, divji brancin in orada. Kot so nam povedali lokalni ribiči, “se cene stalno spreminjajo, najpogosteje pa so odvisne od ulova.” Pred prazniki so cene nekoliko višje, saj je povpraševanje po dobri ribi, ki se bo znašla na praznični mizi, zagotovo veliko.

Ali se da dobiti kirnjo?

Druga na seznamu, kirnja, skoraj ni prisotna. V Jadranu je to ena največjih rib, saj lahko zraste do 150 cm in tehta tudi do 60 kilogramov. Čeprav je priljubljena zaradi svojega okusa, je v slovenski Istri na tržnici skorajda ni mogoče najti. “Mogoče smo jo imeli enkrat pred leti … drugače je niti ni,” so nam povedali na koprski tržnici.

najdražja riba ribarnica koper tržnica slovenija škarpena tuna kozice

Kaj pa lahko najdemo?

Med najdražjimi ribami, ki jih lahko najdemo na tržnici, je pogosto škarpena. Škarpena, ali rdeča bodika, lahko doseže težo do 5 kilogramov, njeno meso pa je zelo sočno. Njena cena je bila danes okoli 40 evrov na kilogram. Nekoliko cenejša je riba zobatec. Na tržnici jo boste prepoznali po ostrih podočnikih. Zobatca nekateri imenujejo tudi kralj rib, zaradi okusnega mesa, ki dobro prenaša sol med pripravo. Obe ribi redko lovimo pri nas, pogosto pa jih lovijo v Dalmaciji.

Med najbolj priljubljenimi ribami, ki so dostopne, sta zagotovo orada in brancin. Orada je hiter plavalec, ki ga je nekoliko težje uloviti, a trud se zagotovo izplača, saj se zelo hitro proda. Orada, ki jo imenujejo tudi kraljica morja, ima sočno belo meso, ki ga ljubitelji rib zelo cenijo. Je ena tistih rib, ki se lahko znajde na seznamu sestavin za brodet.

Na koprski tržnici so, poleg teh, tudi mnoge druge morske dobrote, ki se prodajajo vsak dan, najpogosteje do 13. ure. Vendar pa je za dobro ribo treba vstati zgodaj, saj so določeni pulti lokalnih ponudnikov, ki svoje ribe lovijo čez noč in jih zjutraj prodajajo, hitro prazni. Največ boste za v domačem morju ujete morske dobrote, odšteli za  kozice, kovača in lignje.

 

Če bi se radi izognili dolgočasnim in običajnim jedem: kozice na buzaro