Sobotni recept: Chili con carne z bučo

Ta tradicionalni recept za chili con carne dobi poseben pridih z dodatkom sladke buče, ki se čudovito ujema s pikantnimi začimbami in sočno govedino.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Chili con carne (v prevodu iz španščine: “čili z mesom”) je priljubljena jed iz mehiško-teksaške kuhinje, ki združuje meso, fižol in paradižnik v bogati, rahlo začinjeni omaki. Gre za preprost, okusen obrok, ki ga lahko pripravite z osnovnimi sestavinami in prilagodite glede na svoj okus. Tokrat vam predstavljamo različico z bučo.

Recept za chili con carne

Sestavine za osem porcij

350 g buče
1 velika čebula
2 paradižnika
4 stroki česna
1 rdeča paprika
3 žlice oljčnega olja
700 g mletega govejega mesa
250 ml goveje juhe
230 g narezanih paradižnikov
90 g paradižnikove paste
250 g bučnega pireja
425 g konzerviranega fižola
425 g belega fižola iz konzerve
1 čajna žlička čilija v prahu (po okusu)
2 žlički paprike (sladke)
2 žlički kumine
1 žlica sladkorja
1 čajna žlička posušenega origana
sol, poper

Priprava

Bučo prerežemo na pol, odstranimo semena, odrežemo lupino in narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo, papriko in paradižnik operemo in očistimo ter ju prav tako narežemo na kocke. Prepričajte se, da so kosi čim bolj enakomerno narezani.

V velikem loncu na zmernem ognju segrejte olje, na katerem najprej prepražite čebulo, da postekleni, nato dodajte papriko in bučo. Po nekaj minutah dodajte koščke paradižnika. Na koncu dodamo še česen. Vse skupaj kuhamo toliko časa, da se zelenjava zmehča.

Zelenjavo potisnemo na rob posode, mleto meso pa popečemo na sredini in pustimo, da porjavi. Ko je meso večinoma popečeno, vmešamo začimbe, osnovo, bučno mezgo, sesekljan paradižnik, paradižnikovo mezgo in fižol. Mešanico zavrite in nato zmanjšajte ogenj. Lonec pokrijemo s pokrovom, a pustimo odprtino za paro.

Čili med občasnim mešanjem dušimo približno uro in pol do dve uri. Po približno polovici časa kuhanja popolnoma odstranite pokrov.

Za serviranje prelijemo v sklede in po želji prelijemo s kislo smetano.

Za več kulinaričnih vsebin klik tukaj.