RECEPT NONE OLGE: Frmentonova mineštra – bobići

Moji spomini na osnovno šolo so zelo lepi. Po pouku smo s prijatelji domov večinoma odhajali peš, če nas je kdaj presenetilo slabo vreme, pa me je pred šolskimi vrati čakal nonotov oranžen golf, s katerim sva se hitro odpeljala domov, kjer nas je nona nestrpno čakala s sveže pripravljenim kosilom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V zimskih časih so bile to pogosto takšne in drugačne enolončnice oziroma po naše mineštre, ki so nas ogrele in po napornem dnevu v šolskih klopeh napolnile z vitamini. Na meniju so se tedensko znašli tudi bobići, istrska jed pripravljena iz koruze oziroma frmentona. V spomin na vse naše none in nonote bom z vami delila recept, po katerem bo vaša kuhinja zadišala na takšen način, da vam bo vsaka žlica bobićev priklicala spomin iz brezskrbnih otroških dni.

 

Sestavine za 4 osebe:

–     400 gramov koruze

–     200 gramov fižola

–     2 korenčka

–     3 krompirje

–     domača šalša

–     meso (klobasa, panceta)

–     začimbe, jušna kocka/jušna osnova

Postopek priprave:

V loncu na olju popečemo meso. Korenček in krompir olupimo, operemo, ga narežemo na poljubno velike kose in dodamo mesu. Ko se popraži, zalijemo s prbl. litrom in pol vode. Dodamo koruzo in fižol, ki pa jih moramo prej posebej namočiti in skuhati, da se omehčajo. Če nimate dovolj časa, lahko uporabite tudi konzervirane. Dodamo 400 gramov domače šalše, dodamo jušno osnovo ali govejo/zelenjavno kocko ter ostale začimbe (sol, poper – pozor, previdno, da ne začinite preveč, ker so ponavadi zelo slane že klobase ali drugo meso, ki ga popečemo na začetku pripravljanja mineštre). Po želji lahko dodamo tudi peteršilj. Počakamo, da vse skuhaj zavre, pokrijemo s pokrovom in kuhamo približno eno uro oziroma dokler se ne zmehčata krompir in korenček. Za še dodaten užitek lahko bobiće postrežemo s svežim, toplim domačim kruhom. Je pa to ena izmed tistih jedi, pri katerih je dobro, da količinsko skuhamo malo več, saj so še boljši in bolj okusni naslednji dan.

Bobići so značilna jed primorske kuhinje, ki odraža bogato kulturno dediščino tega območja. V preteklosti so jo pripravljali ob posebnih priložnostih, danes pa je priljubljena jed, ki nas greje v hladnih zimskih dneh. Želim si videti fotografije vaših ustvarjanj, zato mi jih kar pogumno pošljite na manca.hribovsek@obalaplus.si. Prav tako mi lahko na ta elektronski naslov pošljete tudi kakšno vašo željo, kateri istrski recept naj predstavim v naslednji številki. Vaše ideje so dobrodošle.