Namreč, maščoba, raztopljena v vroči vodi, se dejansko lahko oprime vaših cevi in jih zamaši. Ko se ta umazanija kopiči, se lahko pojavijo blokade, ki jih pogosto lahko odpravi le vodovodar.
Ne samo, da lahko poškoduje vaš odtok, ampak lahko nakopičena maščoba negativno vpliva na mestno kanalizacijo in čistilne naprave.
Po drugi strani pa hladna voda pomaga strjevati maščobo, tako da lahko delčki olja in masti potujejo skozi cev in iz nje. To ne pomeni, da bi se morali navaditi, da vsakič, ko kuhate, splaknete maščobo.
Nabrano maščobo in olja postrgajte ali obrišite s ponev, preden jih začnete pomivati. Lahko obdržite poseben kozarec za zbiranje maščobe ali poskusite z aluminijasto folijo, da se znebite maščobe. Torej, ko umivate posodo, naj bo voda mrzla.
Kako pravilno odstraniti maščobo s ponve
Pravilno čiščenje ponev pomaga ohranjati ponev v dobrem stanju in zagotavlja, da ne boste imeli velikih računov za vodo. Najprej pustite, da se ponev popolnoma ohladi, saj je rokovanje z vročo maščobo lahko nevarno.
Ko se ohladi, se maščobe znebite tako, da jo prelijete v posodo ali strgate v smeti. Ko ponev dobro obrišete s papirnatimi brisačkami ali časopisnim papirjem, jo operite s hladno vodo in detergentom za pomivanje posode.
Za bolj trdovratne madeže boste morda morali uporabiti malo sode bikarbone. Slednjo potresemo po ponvi in zdrgnemo z vlažno gobo. Soda bikarbona pomaga odstraniti maščobo, ne da bi poškodovala površino ponve.
Vendar pa bodite previdni pri uporabi sode bikarbone na aluminijastih ponvah in poskrbite za pravilno čiščenje keramičnih ponev, da podaljšate njihovo življenjsko dobo in ohranite kakovost. Upoštevajte tudi, da ponve iz litega železa potrebujejo drugačen način čiščenja, da ohranijo svojo kakovost in olajšajo vzdrževanje v prihodnosti.