Eksotično sadje na vrhu seznama
Češnja acerola lahko na primer vsebuje do 1677 mg vitamina C na 100 gramov, kar je več kot 30-krat več kot pomaranča.
Acerola je sadež, ki je pri nas najbolj znan pod imenom divja češnja, sicer pa so ostala poimenovanja zanjo še barbadoška češnja, brazilska češnja in karibska češnja. Acerola danes velja za »super fruit« (super sadež), ki premore veliko količino vitamina C.
Šipek (plod divje vrtnice) vsebuje med 500 in 2000 mg vitamina C na 100 gramov, zaradi česar je eden najboljših naravnih virov.
V tropskem sadežu guava ga je približno 230 mg na 100 gramov, kar je 4-5- krat več kot v pomaranči. Izstopa tudi črni ribez s svojimi 200 mg na 100 gramov, kar je dvakrat več kot v pomaranči. Kivi je tudi sadež, bogat z vitaminom C – na 100 gramov ga ima približno 90 mg, kar je še vedno več kot v limoni ali pomaranči.
Paprika je zelenjava, ki je najbolj bogata z vitaminom C
Obstaja tudi zelenjava, ki je bogatejša z vitaminom C kot citrusi. Najbolj bogati sta rdeča in rumena paprika, ki vsebujeta približno 140-200 mg vitamina C na 100 gramov.
Morda boste presenečeni, vendar sveži listi peteršilja vsebujejo 130 mg vitamina C na 100 gramov. Tu je tudi slavni ohrovt, ki je sicer poln železa, poln pa je tudi tega vitamina – vsebuje ga 120 mg na 100 gramov.
Dober vir tega vitamina je tudi brokoli, ki vsebuje približno 89 mg na 100 gramov, brstični ohrovt pa približno 85 mg na 100 gramov.