V zadnjih desetih letih je mehiška hrana, seveda, s tortiljo, zavzela tudi jedilnike naših gospodinjstev. Ne samo, da hodimo v mehiške restavracije ali pri njih naročamo hrano, ampak vedno pogosteje pripravljamo jedi, ki jih navdihujejo okusi te severnoameriške države.
Tortilja je kraljica mehiške hrane. Z njo pripravljajo večino obrokov – od tortiljinega čipsa, postreženega s salso, do burritov, takosov in podobnih jedi.
Pomembno je vedeti, da 100 gramov navadne pšenične tortilje vsebuje približno 300 kalorij.
Če pazite na vnos ogljikovih hidratov in količino zaužite hrane, lahko tortilje enostavno nadomestite z listi hrustljave zelene solate, kot je kristalka. Solatne liste lahko polnimo s številnimi nadevi, v stotih gramih pa je le okoli 15 kalorij.
Polnjena zelena solata – sestavine:
1 pločevinka tune
1 majhna pločevinka sladke koruze
1 redkev
½ sveže kumare
¼ vijolične čebule
sol in poper po želji
kisla smetana
solatni listi
malo limoninega soka
Polnjena zelena solata – priprava:
Solato dobro operemo, osušimo in natrgamo (ali narežemo) na velikost, ki vam ustreza.
Tuno odcedimo, začinimo s soljo in poprom.
Tuni dodamo drobno sesekljano čebulo, redkvice, svežo kumaro in odcejeno sladko koruzo.
Z mešanico napolnimo liste solate.
Vse skupaj prelijemo z malo kisle smetane in pokapljamo z limoninim sokom.
Nasvet:
Namesto tunine lahko uporabite fižol, čičeriko ali podobne konzervirane stročnice, ki jih ni treba kuhati. Hrustljave grižljaje zelene solate lahko začinite z mehiško salso in okrasite z omako guacamole ali samo s svežim avokadom.
To je recept, v katerega lahko dodate poljubno zelenjavo, ki jo imate v hladilniku, na primer paradižnik, papriko, korenje, steblo zelene in podobno.