Kurkuma je zelo priljubljena v Aziji, je temelj indijske in bližnjevzhodne kuhinje, poznana pa je tudi po številnih zdravstvenih koristih in se že tisočletja uporablja v tradicionalni kitajski in indijski ajurvedski medicini, pa tudi v ljudski medicini velikega števila azijskih držav.
Kurkumin je odgovoren za njene “čudežne” lastnosti, katerih učinki se povečajo v kombinaciji z nekaterimi spojinami, ki povečajo njegovo biološko uporabnost. Zato kurkumo pogosto mešamo z vodo, gheejem in poprom, da ustvarimo enega najbolj znanih pripravkov iz kurkume – zlato pasto.
Za najpreprostejši recept za zlato pasto potrebujete le tri sestavine in malo vode – in vaša osebna zaloga tega vsestranskega zdravilnega in kuharskega zvarka je pripravljena. Seveda obstajajo različice tega recepta, a v tej najpreprostejši obliki boste imeli tudi največ možnosti za uporabo zlate paste.
Zlata kurkumina pasta ponuja nešteto koristi za zdravje – krepi imuniteto, rešuje težave s kožo, prebavo, sklepi … Žličko ali dve dodajte vročemu mleku, z njo začinite čaj ali jo zaužijte samostojno.
V gastronomiji je zlata pasta pogosta v receptih azijske kuhinje, v tej osnovni obliki pa jo lahko dodate kateri koli jedi namesto kurkume, začinite krompirjeve, zelenjavne, riževe, lečne in fižolove jedi ali pa jo naredite za zvezdo nedeljske pečenke.

Zlata kurkumina pasta – sestavine
250 ml vode
30 g kurkume
5 g mletega črnega popra
35 ml ghee masla ali kokosovega olja
Priprava
V loncu zmešamo vodo in kurkumo. Rahlo kuhamo sedem minut. Nadaljujemo z mešanjem, dokler mešanica ne doseže pastozne konsistence. Dodate lahko več ali manj vode, če želite bolj gosto ali redko konsistenco. Pustimo, da se zmes ohladi.
Dodamo stopljeni ghee in črni poper ter vse dobro premešamo.
Dokler je pasta še topla in tekoča, jo prelijte v kozarec z nepredušnim pokrovom in pustite, da se ohladi. Zmes se bo zgostila, ko se bo ohladila.
Shranjujemo v hladilniku 2-3 tedne.