Redkvica: dragocen pripomoček pri hujšanju in čiščenju telesa

Tisti najbolj pridni, ki so že v začetku februarja posejali redkvico, lahko v teh dneh že uživajo v hrustljavih in sočnih plodovih. Redkvica ima nizko kalorično in visoko hranilno vrednost. Pomaga pri hujšanju in čiščenju telesa. Tako da jih je priporočljivo imeti na vrtu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Redkvice so stalnica mnogih vrtov. Uspeva tudi vrtičkarjem začetnikom. Je namreč zelo enostavna za vzgojo, hitro raste, sejemo jo v presledkih. V toplih mesecih zraste že v enem mesecu, zato jo imenujemo tudi mesečna redkvica. Ker prenese temperature do –6 °C, jo sejemo že konec februarja in se že konec marca vselimo plodov.

Redkvica spada med korenovke, njeni divji predniki izvirajo iz jugovzhodne Azije, jedli pa so jo že stari Egipčani. Poznamo več različnih sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, obliki ploda, dolžini zorenja ter intenzivnosti okusa. Surova redkvica ima hrustljavo teksturo in oster okus, ki se razvije ob žvečenju. Takrat se namreč tvorijo spojine, ki so sicer prisotne tudi v gorčici, hrenu in wasabiju.

 

redkvice

Običajno jo uživamo surovo kot prigrizek ali v solatah, užitni pa so tudi njeni listi, ki se prav tako dodajajo solatam ali postrežejo kot pražena priloga. Iz semen lahko vzgojimo kalčke, ki so značilnega pikantnega okusa in močno spominjajo na koren redkvice. Če je redkev pravočasno pobrana, je njeno meso sladko in hrustljavo, če ostane predolgo v zemlji, pa postane puhla, grenka in žilava. Najbolje uspeva na soncu v lahki peščeni ilovici.

Redkvice sejemo zelo na gosto, saj ne potrebujejo veliko prostora, ker rastejo hitro in jo vseskozi redčimo z nabiranjem za sprotno uporabo.

Izjemne koristi

Redkvice so izredno dietna hrana, saj po zaužitju v našem telesu opravljajo čistilno funkcijo, hkrati pa imajo tudi zelo nizko energijsko vrednost. Sestavljene so iz kar 95 odstotkov vode in na sto gramov vsebujejo zgolj 12 kalorij, od tega dva grama ogljikovih hidratov, en gram vlaknin in 0,35 grama proteinov. V redkvicah najdemo lepo paleto dragocenih hranilnih snovi, med katerimi so kalij, kalcij, fosfor, natrij, železo in vitamin C. Poleg tega redkvice vsebujejo tudi pomembne antioksidante, kot je antocian (barvilo, ki daje redkvicam rdečo barvo), in žveplene spojine, oboji ščitijo pred prostimi radikali in varujejo pred nastankom rakavih celic.

Vitamin C v redkvicah pomaga našemu telesu pri proizvodnji kolagena, ki je pomemben za kosti, hrustanec, zobe, dlesni, zdravo kožo in zdravljenje ran ter opeklin. Ker je kolagen ključen tudi v procesu staranja kože – z leti ga izgubljamo, zaradi česar naša koža postaja zgubana in manj elastična – je uživanje redkvic lahko naraven način, kako povečamo tvorbo kolagena v telesu.