Velikonočni šarkelj
V nadaljevanju vam predstavljamo tri recepte za šarklje, s katerimi bo vaša praznična miza zasijala v prazničnem vzdušju.
Šarkelj z mandlji in rozinami
Za začetek bomo začeli s klasičnim receptom z rozinami in mandlji. Namesto rozin lahko uporabite posušene brusnice, mandlje pa zlahka nadomestite z drugimi oreščki.
Sestavine:
1/4 skodelice večnamenske moke
2/3 skodelice rozin
pol skodelice granuliranega sladkorja (za bolj zdravo različico uporabite sladkor iz kokosovih cvetov)
1 zavitek instant kvasa
3/4 skodelice mlačnega mleka
pol žličke pomarančnega soka
pol čajne žličke soli
1 čajna žlička naribane limonine ali pomarančne lupinice
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
2 jajci
150 g nesoljenega masla sobne temperature
1/3 skodelice popečenih narezanih mandljev.
Sestavine za glazuro:
3/4 skodelice granuliranega sladkorja
1/4 skodelice vode.
Priprava:
Rozine namočimo v pomarančni sok.
Mleko segrejemo do mlačnega.Zmešajte moko, sladkor, sol in kvas, nato dodajte mleko, vaniljev ekstrakt, jajca in limonino ali pomarančno lupinico. Mešajte na nizki hitrosti, dokler se sestavine ne povežejo.
Večkrat dodajte maslo in mešajte, dokler zmes ni gladka.
Dodamo rozine in testo gnetemo približno pet minut.Testo pokrijemo s plastično folijo in pustimo vzhajati približno 90 minut.
Ko je testo vzhajano, ga preluknjamo.Namastimo model za šarkelj in po dnu razporedimo narezane mandlje.
Testo prestavimo na pomokano površino in oblikujemo kroglo.
Na sredini testa naredimo jamico in ga položimo v model.
Testo enakomerno porazdelimo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še kakšno uro.Pečico segrejemo na 175 °C.
Šarkelj pečemo približno 45 minut.
Medtem ko se peče naredimo glazuro tako, da sladkor zavremo v vodi in mešanico pustimo na toplem.
Ko je šarkelj pečen, ga premažemo z glazuro in pustimo strditi.
Šarkelj z jagodami
Ljubitelji jagod bodo navdušeni nad receptom za šarkelj, ki vsebuje jagodni pire.
Vse sestavine verjetno že imate doma, zato vam preostane le še, da poskusite tale recept.
Sestavine:
2 skodelici granuliranega sladkorja
2 palčki nesoljenega masla pri sobni temperaturi
5 jajc pri sobni temperaturi
1 skodelica večnamenske moke
1 skodelica kisle smetane
približno 8 jagod zmečkanih v pire
3/4 žličke pecilnega praška
3/4 čajne žličke soli
2/3 skodelice sesekljanih jagod
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta.
Sestavine za glazuro:
pol skodelice sladkorja v prahu
1/4 skodelice mleka
pol čajne žličke ekstrakta limone ali drugega ekstrakta po izbiri.
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C.
Zmešajte sladkor, maslo, pecilni prašek in sol ter mešajte približno pet minut.
Zmanjšajte na srednjo hitrost in eno za drugim dodajte jajca.
Dodamo vaniljev ekstrakt, nato pa še 1/3 moke.
Ko se moka poveže, dodamo kislo smetano.Nadaljujte z izmeničnim dodajanjem suhih in mokrih sestavin.
Od testa ločimo 1/3 in dodamo jagodni pire ter sesekljane jagode.
V pomaščen model za šarkelj dodamo 1/3 testa, nato dodamo testo za jagodni pire in zaključimo s preostalo tretjino navadnega testa.Pečemo približno 60 minut. Z zobotrebcem preverimo ali je testo pečeno.
Ko je biskvit pečen, ga pustimo, da se hladi na mrežici približno 15 minut.Medtem zmešajte sladkor v prahu, ekstrakt in mleko, dokler zmes ne postane gosta.
Glazuro premažemo po šarklju.
Po želji dodamo rezine posušenih ali svežih jagod za okras.
Šarkelj s timijanom in oljčnim oljem
Če radi eksperimentirate z nenavadnimi sestavinami, potem je ta recept za vas.
Morda vas bo presenetil dodatek oljčnega olja in svežega timijana, a je vredno poskusiti.
Sestavine:
3 skodelice večnamenske moke
1 čajna žlička pecilnega praška
1 čajna žlička soli
2 žlički limonine lupinice
2 čajni žlički svežih listov timijana
pol skodelice sladkorja
4 jajca pri sobni temperaturi
2 čajni žlički limoninega soka
1 skodelica jogurta
1 skodelica oljčnega olja.
Sestavine za glazuro:
pol skodelice presejanega sladkorja v prahu
ščepec limonine lupinice
2 – 3 čajne žličke limoninega soka
ščepec svežih lističev timijana.
Priprava
Pečico segrejemo na 175 °C.
Model za šarkelj dobro namastimo z maslom.Zmešajte moko, sol, pecilni prašek, limonino lupinico in timijan.
V drugi posodi zmešajte sladkor in jajca ter mešajte, dokler se sestavine ne povežejo.
Dodajte limonin sok, jogurt in olivno olje ter mešajte na nizki hitrosti, dokler se sestavine ne povežejo. Nato povečajte hitrost, dokler zmes ne postane emulgirana.
Nato zmanjšamo hitrost na najnižjo in po malem dodajamo mešanico moke. Testo mora biti nekoliko gosto, vendar ne premešajte.
Testo prestavimo v model za šarkelj in ga sploščimo.Pečemo približno 40 minut in z zobotrebcem preverimo, ali je biskvit pečen.
Ko je pečen, šarkelj ohladimo in šele nato nanesemo glazuro.
Glazuro pripravimo tako, da vse sestavine penasto stepemo, gostoto glazure prilagodimo s sladkorjem.
Glazuro prelijemo čez šarkelj in pustimo, da se strdi.