Jagodna rolada je okusna izbira za spomladanska druženja z družino in prijatelji. Za pripravo ne potrebujete veliko sestavin ali časa – le malo potrpljenja in truda.
Testo za jagodno rolado:
4 jajca
4 žlice moke
4 žlice sladkorja
Nadev za jagodno rolado:
3 dcl sladke smetane
40 dag jagod
Jagodna rolada – priprava:
Pečico segrejte na 180 °C.
Beljake ločite od rumenjakov. Rumenjakom dodamo sladkor in premešamo. V drugi skledi naredite sneg iz beljakov.Mešanici rumenjakov in sladkorja izmenično dodajajte žlico moke in beljakov ter nežno in počasi vmešajte v zmes. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vse pripravljene moke in snega. Zmes bo sprva gostejša, na koncu pa redkejša in rahlo penasta.
Plitek pekač obložite s peki papirjem. Zmes vlijemo v ponev in jo nežno porazdelimo z lopatico ali žlico. Zmes postavite v pečico in pecite največ 10 minut. Ko je površina testa zlato rjava, je testo pripravljeno.
Takoj ko testo vzamete iz pečice, ga preložite na čisto kuhinjsko krpo, stran s papirjem mora biti obrnjena navzgor, torej gledati “proti sebi”. Papir za peko navlažite s čopičem za pecivo in vodo, saj ga boste tako lažje odstranili s testa. Papir nežno vlecite s prsti, dokler ga popolnoma ne odstranite, nato testo zavijte v krpo in pustite, da se nekoliko ohladi.
Jagode operemo, očistimo in narežemo na koščke želene velikosti. Sladko smetano stepemo z mešalnikom do čvrste konsistence.
Ohlajeno testo odvijte, premažite s stepeno smetano, nato nanj razporedite narezane jagode in ponovno zvijte. Po želji lahko zunanjost končane rolade potresete s sladkorjem v prahu ali okrasite s stepeno smetano.