Sezonski recept: Testeninska rižota s šparglji

Ta jed je pripravljena z italijansko pastino (majhnimi testeninami) namesto tradicionalnega riža in sezonskimi šparglji ter je tako odlična priloga ali celo samostojen obrok.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Z edinstvenim okusom in teksturo je ta jed s pastino in šarglji pripravljena v hipu in navdušila bo tudi najbolj izbirčne jedce.

Sestavine
1 šopek špargljev
2 žlici olivnega olja
2 šalotki, sesekljani
3 stroki česna, sesekljani
1 čajna žlička soli
1/4 čajne žličke mletega popra
1 žlica zelenjavne jušne paste
približno 300 g testenin pastina
60 ml rosé vina
liter vode ali zelenjavne jušne osnove
sok polovice limone
20 g naribanega parmezana
četrt čajne žličke čilijevih kosmičev
2 žlici masla
1 majhna kroglica burrate (neobvezno)

Priprava

Šparglje očistite in mehke dele narežite na približno dva centimetra dolge koščke.

V srednje velikem loncu na majhnem ognju segrejte vodo (ali zelenjavno jušno osnovo). Šparglje kuhajte na pari približno tri minute, da se zmehčajo, nato pa jih postavite na stran.

Za začetek priprave rižote dodajte dve žlici olivnega olja v veliko ponev. Dodajte šalotko in česen, mešajte, dokler se ne zmehčata, nato začinite s soljo in poprom.

Dodajte testenine in mešajte približno minuto, nato pa vmešajte zelenjavno jušno pasto.

Deglazirajte z vinom (če ga uporabljate) ali takoj dodajte vročo vodo ali jušno osnovo. Začnite s skodelico vode ali jušne osnove in jo rahlo zavrite. Kuhajte in mešajte, dokler se večina jušne osnove ne vpije. Nadaljujte z dodajanjem skodelice za skodelico in pogosto mešajte, dokler ne dodate vse vode ali jušne osnove. Testenine morajo biti al dente in kremaste.

Nato vmešajte limonin sok, parmezan, čilijeve kosmiče in maslo, da jed dokončate. Po potrebi okusite in začinite z več soli in popra.

Za serviranje nasekljajte dušene šparglje ali pa dodajte kroglico burrate in po vrhu potresite šparglje.

Več kulinaričnih vsebin tukaj.