Tunina zloženka je okusna in nasitna jed, ki ne zahteva kulinaričnih spretnosti ali dragih sestavin, le vsakdanje sestavine in 20 minut za sekljanje, praženje in sestavljanje.
Poseben čar tej jedi daje lepa, pečena skorja iz drobtin in parmezana.
Tunina zloženka – sestavine
225 g testenin
45 g masla
1/2 srednje velike rumene čebule, sesekljane
2 stebli zelene, sesekljani
300 g gob, tanko narezanih
1/2 čajne žličke soli
sveže mlet črni poper
ščepec kajenskega popra
2 žlici moke
180 ml piščančje jušne osnove
120 ml polnomastnega mleka
1 žlica limoninega soka
170 g tune iz konzerve, odcejene in sesekljane
100 g naribanega sira (mozzarella, gouda ali beli cheddar)
50 g sveže naribanega parmezana
2 žlici sesekljanega peteršilja
2 žlici sesekljanega kopra
2 žlici sesekljanega drobnjaka
15 g drobtin
Priprava
Testenine skuhajte po navodilih na embalaži. Odcedite.
Pečico segrejte na 190 stopinj.
V veliki ponvi, primerni za pečico, na srednjem ognju stopite 30 g masla. Dodajte čebulo, zeleno in gobe ter občasno mešajte, dokler se rahlo ne zmehčajo, približno 5 minut. Začinite s soljo, poprom in kajenskim poprom. Potresite z moko in kuhajte še 2 minuti. Prilijte piščančjo jušno osnovo in mleko ter pustite vreti, dokler se zmes ne zgosti. Zmanjšajte ogenj, kuhajte še 2 do 3 minute, da se zgosti, nato pa ogenj ugasnite.
Vmešajte limonin sok, tuno, trdi sir, polovico parmezana in zelišča ter premešajte.
Preostalo maslo stopite in zmešajte z drobtinami in preostalim parmezanom ter prelijte čez tunine testenine.
Pecite v pečici 15 do 20 minut, dokler drobtine in parmezan na vrhu ne dobijo lepe zlato rjave barve.
Za več kulinaričnih vsebin klik tukaj.