Prehranske navade, zlasti izbira zajtrka, imajo pomemben vpliv na zdravje in raven vnetja v telesu. Nutricionisti opozarjajo, da nekatere priljubljene izbire za zajtrk lahko spodbudijo vnetne procese in otežijo hormonsko ravnovesje. Po njenih besedah se je dobro izogibati naslednjim trem zajtrkom:
Bel kruh z marmelado ali maslom
Bel toast z marmelado ali maslom je klasičen zajtrk, ki pa ni najboljša izbira za zdravje. Gre za pravo bombo rafiniranih ogljikovih hidratov, ki se hitro prebavijo, dvignejo raven glukoze in ne vsebujejo vlaknin ali beljakovin, ki bi nas nasitile ali podprle presnovo. Namesto tega nutricionisti priporočajo jajca s špinačo in avokadom na polnozrnatem toastu – kombinacijo, bogato z beljakovinami, vlakninami in zdravimi maščobami.
Sadni jogurt z granolo
Na prvi pogled se zdi ta kombinacija zdrava, vendar pogosto vsebuje velike količine dodanega sladkorja. Večina sadnih jogurtov je polna sladkorja, granola pa ga vsebuje še več. Takšen zajtrk povzroča nenadne skoke in padce sladkorja v krvi, kar vodi v željo po hrani in vnetne odzive v telesu. Primernejša izbira je grški jogurt brez dodanega sladkorja, obogaten z žlico beljakovinskega praška, lanenimi semeni, borovnicami in ščepcem cimeta.
Energijske ploščice in pekovski izdelki
Granola ploščice in različna peciva so pogosto priročna izbira, a jih nutricionisti odsvetuje. Veliko ploščic, označenih kot ‘zdrave’, v resnici vsebuje vnetne maščobe, umetna sladila in veliko predelanih ogljikovih hidratov, ki povzročajo napihnjenost, utrujenost in kopičenje kilogramov. Namesto tega lahko zaužijete beljakovinski smoothie z zelenjavo, chia semeni in jagodičevjem – obrok, ki pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, zmanjšuje vnetje in spodbuja boljšo prebavo.
Z majhnimi spremembami pri zajtrku lahko ženske v srednjih letih pomembno prispevajo k večji energiji in boljšemu počutju čez dan.