Marelični knedli so preprost užitek, ki združuje sladkost sadja, mehkobo testa in hrustljavost zlatorjavih drobtin.
Sestavine (za 8–10 knedlov)
Za testo:
-
500 g krompirja (kuhanega, olupljenega in pretlačenega)
-
150 g moke (mehka)
-
1 jajce
-
30 g masla (sobne temperature)
-
ščepec soli
Za nadev:
-
8–10 zrelih marelic
-
8–10 kock sladkorja (lahko tudi rjav ali cimetov sladkor)
Za drobtine:
-
60 g masla
-
100 g drobtin
-
1 žlica sladkorja
-
po želji: cimet v prahu
Postopek
-
Priprava testa
Najprej skuhajte krompir v olupku, ga olupite in še toplega pretlačite. Dodajte moko, jajce, maslo in ščepec soli ter na hitro zamesite gladko, mehko testo. Po potrebi dodajte malo moke, a pazite, da testo ne bo pretrdo. -
Priprava marelic
Marelicam previdno odstranite koščico, ne da bi jih popolnoma razrezali. V sredino vsake marelice položite kocko sladkorja in jo spet zaprite. -
Oblikovanje knedlov
Testo razdelite na enake dele. Vsak kos z dlanmi sploščite, položite vanj nadevano marelico in oblikujte kroglico – pazite, da bo sadje povsem obdano s testom. -
Kuhanje
Knedle previdno položite v rahlo osoljen krop. Kuhajte približno 10–12 minut oziroma dokler ne priplavajo na površje. Nato jih s penovko nežno poberite ven. -
Drobtine
V ponvi stopite maslo in dodajte drobtine. Na zmernem ognju jih pražite do zlato rjave barve. Proti koncu dodajte sladkor in po želji tudi ščepec cimeta. -
Zaključek
Skuhane knedle povaljajte v dišečih drobtinah in postrezite še tople. Po vrhu jih lahko posujete s sladkorjem v prahu ali dodate žlico kisle smetane za kontrast.
Namig za piko na i
Če so marelice zelo zrele, sladkorja v sredico morda sploh ne potrebujete. Ljubitelji bogatejšega okusa lahko v sredino dodajo tudi malo ruma ali marcipana. Namesto marelic lahko uporabite tudi slive ali breskve – rezultat bo prav tako čudovit.
Marelični knedli so pravi poklon poletju. So mehki, sadni, dišeči in predvsem narejeni z ljubeznijo. Postrezite jih kot sladico ali kot samostojen obrok – vaši gostje (in vi) boste navdušeni.