Marelični knedli – poletna klasika, ki jo morate poskusiti

Ko marelice zorijo in dišijo s sadnih dreves, ni boljše ideje kot jih oviti v puhasto testo in skuhati v čudovite knedle. Ta sladica ni le okusna, temveč tudi nostalgična – spominja na otroštvo, babičino kuhinjo in brezskrbne poletne dni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Marelični knedli so preprost užitek, ki združuje sladkost sadja, mehkobo testa in hrustljavost zlatorjavih drobtin.

Sestavine (za 8–10 knedlov)

Za testo:

  • 500 g krompirja (kuhanega, olupljenega in pretlačenega)

  • 150 g moke (mehka)

  • 1 jajce

  • 30 g masla (sobne temperature)

  • ščepec soli

Za nadev:

  • 8–10 zrelih marelic

  • 8–10 kock sladkorja (lahko tudi rjav ali cimetov sladkor)

Za drobtine:

  • 60 g masla

  • 100 g drobtin

  • 1 žlica sladkorja

  • po želji: cimet v prahu

Postopek

  1. Priprava testa
    Najprej skuhajte krompir v olupku, ga olupite in še toplega pretlačite. Dodajte moko, jajce, maslo in ščepec soli ter na hitro zamesite gladko, mehko testo. Po potrebi dodajte malo moke, a pazite, da testo ne bo pretrdo.

  2. Priprava marelic
    Marelicam previdno odstranite koščico, ne da bi jih popolnoma razrezali. V sredino vsake marelice položite kocko sladkorja in jo spet zaprite.

  3. Oblikovanje knedlov
    Testo razdelite na enake dele. Vsak kos z dlanmi sploščite, položite vanj nadevano marelico in oblikujte kroglico – pazite, da bo sadje povsem obdano s testom.

  4. Kuhanje
    Knedle previdno položite v rahlo osoljen krop. Kuhajte približno 10–12 minut oziroma dokler ne priplavajo na površje. Nato jih s penovko nežno poberite ven.

  5. Drobtine
    V ponvi stopite maslo in dodajte drobtine. Na zmernem ognju jih pražite do zlato rjave barve. Proti koncu dodajte sladkor in po želji tudi ščepec cimeta.

  6. Zaključek
    Skuhane knedle povaljajte v dišečih drobtinah in postrezite še tople. Po vrhu jih lahko posujete s sladkorjem v prahu ali dodate žlico kisle smetane za kontrast.

Sočne, sladke, popolne: Kako izbrati pravo marelico

Namig za piko na i

Če so marelice zelo zrele, sladkorja v sredico morda sploh ne potrebujete. Ljubitelji bogatejšega okusa lahko v sredino dodajo tudi malo ruma ali marcipana. Namesto marelic lahko uporabite tudi slive ali breskve – rezultat bo prav tako čudovit.

 

Marelični knedli so pravi poklon poletju. So mehki, sadni, dišeči in predvsem narejeni z ljubeznijo. Postrezite jih kot sladico ali kot samostojen obrok – vaši gostje (in vi) boste navdušeni.