Napaka številka 1
Strokovnjaki opozarjajo, da kave ne smete prelivati z vrelo vodo takoj po tem, ko zavre. To je, pravijo, napaka, ki “zažge” kavno usedlino in uniči njeno aromo.
Napaka številka 2
Podobna napaka, ki jo mnogi naredijo, je dodajanje kave takoj, ko voda zavre. Vroča voda bo namreč zažgala kavno usedlino, zato je dobro počakati pol minute do minuto in šele nato dodati kavo.
Drugi dejavniki
Poleg temperature je pomembna tudi kakovost vode. Voda iz pipe pogosto vsebuje vodni kamen in drugo umazanijo, zato je priporočljivo uporabljati filtrirano vodo. Prav tako je za idealen rezultat ključno razmerje med kavo in vodo – priporočena količina je 70 gramov kave na 1 liter vode.
Pomembno vlogo igra tudi način shranjevanja kave. Ker kava ne prenaša vlage, zraka in tujih vonjav, jo je najbolje hraniti v nepredušno zaprti posodi, stran od hladilnika.
Za popolno skodelico črne kave torej ne potrebujete dragega aparata – potrebujete le
preprost lonček, kakovostno kavo, filtrirano vodo in malo potrpljenja, preden jo natočite.