Čeprav se ta sladica, ki izvira s Češke, tradicionalno pripravlja s suhim biskvitom, jo majhen trik – preliv iz mleka in vanilijevega sladkorja – spremeni v sočno in še bolj okusno poslastico.
Rezultat? Sladica, ki se topi v ustih in je videti, kot da je prišla iz izložb najboljših slaščičarn.
Češka sladica – sestavine:
Za biskvit:
5 jajc
ščepec soli
180 g sladkorja
200 g gladke moke
1 žlica vode
2 žlici kakava v prahu
300 ml vročega mleka
1 vanilijev sladkor
Za kremo:
5 rumenjakov
500 ml mleka
5 žlic zgoščevalca
3 vanilijev sladkor
100 g sladkorja
250 g masla
Penasta plast:
5 beljakov
250 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
sok polovice limone
Češka sladica – priprava:
Beljake stepemo s soljo in sladkorjem v čvrst sneg. Dodamo rumenjake, moko, vodo in kakav ter vse skupaj nežno premešamo.
Zmes vlijemo v pekač velikosti 35×32 cm, obložen s peki papirjem. Pečemo pri 180 °C približno 30 minut.
Takoj vlijemo vroče mleko, v katerega smo vmešali vanilijev sladkor. Za še bolj kremast okus lahko uporabimo kondenzirano mleko.
Rumenjake stepemo z zgoščevalcem in delom mleka, da dobimo gladko zmes.
Preostalo mleko in sladkor zavrite, nato vmešajte pripravljene rumenjake. Kuhajte, dokler se krema ne zgosti.
Pokrijte s prozorno folijo, da preprečite nastanek kožice, in pustite, da se ohladi.
Mlačni kremi dodajte zmehčano maslo in dobro premešajte. Kremo enakomerno porazdelite po biskvitu.
Beljake stepite na pari s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem, dokler se ves sladkor ne raztopi.
Nato dodajte sok polovice limone, prelijte v skledo mešalnika in mešajte vsaj 20 minut, dokler ne dobite čvrstega, sijočega snega.
Razporedite ga po rumeni kremi in jo zgladite.