Breskve so same po sebi dovolj očarljive – sočne, dišeče in osvežujoče. A ko jih postavite v pečico in premažete s toplo mešanico masla, cimeta in rjavega sladkorja, se spremenijo v sladico, ki navduši že ob prvem grižljaju.
Sestavine:
3 zrele breskve (mehke na otip)
3 žlice stopljenega masla
2 žlici rjavega sladkorja
1/4 žličke mletega cimeta
vaniljev sladoled ali grški jogurt, za serviranje (po želji)
sesekljani oreščki – orehi, mandlji, pistacije (po želji)
Priprava:
1. Pečico segrejte na 190 °C.
2. Breskve prerežite po dolžini, zavrtite polovici in ju ločite, nato odstranite koščico.
3. V manjši posodici združite stopljeno maslo, rjavi sladkor in cimet.
4. Polovice breskev obilno premažite s pripravljeno mešanico – najprej po prerezani strani, nato še po lupini.
5. Breskve položite v pekač s prerezano stranjo navzgor in pecite 15 minut. Nato jih obrnite, premažite s sokom iz pekača in pecite še približno 15 minut, da se zmehčajo in dobijo karamelizirano barvo.
6. Postrezite jih tople, z žlico vaniljevega sladoleda ali jogurta ter posujte s sesekljanimi oreščki za dodatno hrustljavost.