Leča – majhno, a močno superživilo, ki ga lahko uporabimo na več načinov

Leča je ena izmed najbolj vsestranskih in hranljivih stročnic, ki je odličen vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Zaradi svoje preproste priprave in prilagodljivosti je idealna tako za hitre obroke kot za bolj sofisticirane jedi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kako lahko uporabimo leča?

  1. Juhe in enolončnice
    Leča je odlična za kremne ali goste juhe, saj se med kuhanjem zmehča in doda teksturo. Poskusite jo kombinirati s korenjem, krompirjem, paradižnikom ali začimbami kot so kumina in koriander.

  2. Solate in hladne jedi
    Kuhana leča je odlična osnova za solate – združuje se z zelenjavo, feta sirom, oreščki in prelivom iz olivnega olja in limone. Hitra, nasitna in hranljiva solata je lahko popoln kosilo ali priloga.

  3. Pireji in namazi
    Leča je odlična tudi za pripravo kremastih pirejev ali namazov, ki jih lahko postrežemo na kruh, kruhke ali kot dip za zelenjavo. Dodajte malo olivnega olja, česna in začimb ter dobite hitro in zdravo malico.

  4. Glavne jedi
    Leča je lahko osnova za vegetarijanske ali veganske glavne jedi, kot so burgerji, polnjene paprike ali enolončnice z drugimi stročnicami in zelenjavo.

Zakaj je leča odlična za vsakogar:

  • Hitro se skuha (približno 20–30 minut za rdečo lečo, nekoliko dlje za zelene ali rjave)

  • Primerna je za vegetarijance in vegane kot odličen vir beljakovin

  • Dolgotrajno nasiti in podpira zdravo prebavo

  • Prilagodljiva je v različnih kuhinjah – od mediteranske do azijske

Za dodatno aromo med kuhanjem dodajte lovorjev list, česen ali sveža zelišča. Leča se odlično kombinira tudi s sezonsko zelenjavo, kot so bučke, korenje, špinača ali paradižnik.