Hot honey ali pekoč med je v zadnjih nekaj letih velik trend na družbenih omrežjih – ljudje ga dajejo na pico, ocvrt piščanec, pečeno koruzo, v bistvu na vse, kar si zaželijo.
Gre za med z okusom čilija, ki ima sladko-pekoč okus in lepljivo teksturo.
Pekoč med je populariziral ameriški podjetnik Mike Kurtz v začetku leta 2000, potem ko je v brazilski restavraciji poskusil pico z medom z okusom čilija, prelito po njej.
Bil je navdušen, naredil svojo različico in jo začel prodajati na ameriškem trgu pod imenom Hot honey.
Izkazalo se je, da se pekoč med odlično poda k številnim jedem – izboljšal bo okus zelenjave, rib in mesa. Nekateri ga dodajajo tudi v sladice, kot je vanilijev sladoled, ali pa ga postrežejo s čokoladno torto.
Danes obstaja veliko različic tega izdelka, ki jih je mogoče kupiti tudi v nekaterih specializiranih trgovinah v Sloveniji.
Seveda lahko pekoč med pripravite sami doma – iz samo treh sestavin: medu, čilija in nekaj jabolčnega kisa.
Pekoč med – sestavine:
250 ml medu
2 čajni žlički čilijevih kosmičev ali 1 sveža čili paprika
1 čajna žlička jabolčnega kisa
Pekoč med – priprava:
V kozici zmešajte med in čilijeve kosmiče ali sesekljano čili papriko.
Mešanico nežno segrevajte na štedilniku, dokler med ne začne vreti.
Kozico odstavite s štedilnika in pustite, da se med približno 15 minut namaka s čilijem.
Med precedite in na koncu vmešajte eno čajno žličko jabolčnega kisa.Tako pripravljen med dajte v kozarec in shranite v hladilniku, nato pa postrezite z jedjo po vaši izbiri.
Dober tek!