Beli fižol bo njeno teksturo naredil še bolj kremasto, začimbe pa ji bodo dale polnost.
Juho lahko obogatite s koščki ocvrte slanine, kisle smetane ali drobnjaka in jo postrežete z rezino hrustljavega svežega ali popečenega kruha.
Kremna krompirjeva juha – Sestavine:
3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
1 velik strok česna, sesekljan
½ čajne žličke morske soli
4 stroki česna, sesekljani
1 žlica belega vinskega kisa
1 liter zelenjavne jušne osnove
5–6 krompirjev, narezanih
250 g kuhanega belega fižola, odcejenega in opranega
½ čajne žličke dijonske gorčice
1 žlica svežega limoninega soka
¼ čajne žličke mlete dimljene paprike
sveže mlet črni poper
Dodatne sestavine, po želji
Vejice čebule ali drobnjaka, koščki ocvrte slanine, kisla smetana
Kremna krompirjeva juha – Priprava:
V velikem loncu na srednji temperaturi segrejte 2 žlici oljčnega olja. Dodajte čebulo, sol in poper. Pražite 6 do 8 minut, dokler se ne zmehča.
Dodajte česen, premešajte in kuhajte še 2 minuti. Vmešajte beli vinski kis in med mešanjem kuhajte 30 sekund, nato dodajte jušno osnovo, krompir in beli fižol.
Zavrite, zmanjšajte ogenj in kuhajte 30 minut.
Pustite, da se nekoliko ohladi, nato polovico juhe skupaj s preostalo žlico oljčnega olja, gorčice, limoninega soka in paprike prelijte v blender.
Mešajte, dokler ni gladka, in pretlačeno juho vrnite v lonec. S tlačilko za krompir nežno pretlačite koščke krompirja in fižol.
Začinite po okusu z več soli in popra ter postrezite z želenimi prelivi.