Jesenska torta s hruškami

Jesenski čas prinaša sveže hruške in začimbe, ki jih lahko združimo v okusno torto.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ta recept za jesensko torto s hruškami je preprost za pripravo, a navduši s čudovitim vonjem ingverja in kardamoma ter sočnimi hruškami, ki se med peko spremenijo v sladko, mehko jedro. Popolna je za popoldanski čaj ali kot sladica za posebne priložnosti.

Sestavine

Hruške

4–5 majhnih zrelih hrušk

Za biskvit:

160 g masla
100 g sladkorja
50 g rjavega sladkorja
1 vaniljev sladkor
2 jajci
180 g gladke moke
20 g koruznega škroba
10 g kakava v prahu
1 čajna žlička ingverja v prahu
½ čajne žličke mletega kardamoma
ščepec soli
120 ml mlačenke ali tekočega jogurta

 Za glazuro:

120 g sladkorja v prahu
¼ čajne žličke mletega kardamoma
¼ čajne žličke ingverja v prahu
2 žlici mleka

Priprava

1. Priprava hrušk:
Hruške olupite in jih od spodnje strani previdno izdubite. Najlažje je to narediti z majhnim ostrim nožem ali z orodjem za izdolbenje sadja, če ga imate. Hruškam pustite peclje za lepši vizualni učinek.

2. Priprava biskvita:
Maslo penasto zmešajte z električnim mešalnikom, da postane mehko in puhasto. Dodajte obe vrsti sladkorja in vaniljev sladkor ter mešajte, dokler se vse ne poveže v gladko zmes.

3. Nato dodajte jajci eno po eno in vsako dobro vmešajte.

4. V drugi posodi zmešajte moko, koruzni škrob, kakav, ingver, kardamom in sol.

5. Mešanico moke in mlačenke postopoma dodajajte v masleno-jajčno zmes, ves čas mešajte, dokler ne dobite homogeno zmes.

6. Zmes prelijte v pekač Ø 20 cm, obložen s papirjem za peko, in vanjo vstavite pripravljene hruške.

7. Pecite v pečici, segreti na 170 °C, približno 60 minut ali dokler test z zobotrebcem ne pokaže, da je biskvit pečen. Po 20 minutah peke preverite stanje hrušk; če so se nagnile, jih nežno popravite za peclje, da bodo ostale pokonci.

 

Priprava glazure

1. V skodelici zmešajte sladkor v prahu, kardamom in ingver.
2. Postopoma dodajajte mleko in mešajte, dokler ne dobite gladke, goste in mazave glazure.

 

Ko je torta pečena, jo vzemite iz pečice in pustite, da se popolnoma ohladi. Nato jo premažite z glazuro in postrezite.