Pečena Aljaska: Sladica, ki jo navdihnil zgodovinski dogodek

Znano sladico Pečena Aljaska, ki jo je navdihnil pomemben zgodovinski dogodek, naj bi izumili v priljubljeni newyorški restavraciji, ki je danes v lasti Hrvatov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pečena Aljaska spominja na iglu ali bele gorske vrhove in je sestavljena iz biskvita, ki ga prekrivata sladoled in sladek beljakov sneg.

Ime je dobila po zgodovinskem dogodku

30. marca 1867 so Združene države Amerike od Rusije kupile Aljasko za 7,2 milijona dolarjev, kar je navdihnilo sladico, ki je še danes priljubljena. Čeprav sladica Pečena Aljaska ni izvirala iz severne regije, je bilo njeno ime navdihnjeno z dogodkom.

Zgodba o tej sladici se začne z odkritjem sira Benjamina Thompsona, ki je konec 18. stoletja ugotovil, da stepeni beljaki z zračnimi mehurčki delujejo kot izolator, in do tridesetih let 19. stoletja so Francozi ustvarili norveško omleto, predhodnico pečene Aljaske. Leta 1867 je pariški slaščičar Charles Ranhofer v Delmonico’s v New Yorku predstavil sladico “Aljaska, Florida” kot komentar na nakup Aljaske, s poudarkom na kontrastu hladnega sladoleda in tople meringue. Prvotna sladica je vsebovala banane, orehov biskvit in zapečeno smetano. Ranhofer je recept objavil v svoji kuharski knjigi leta 1894.

Lastniki restavracije so Hrvati

Mimogrede, zanimivo je dodati, da so lastniki restavracije Delmonico Hrvati, domnevno pa so jajca Benedikt izumili na istem mestu.

No, ime Pečena Aljaska (Baked Alaska) je bilo prvič omenjeno v kuharski knjigi Fannie Farmer iz leta 1896 “The Original Fannie Farmer Cookbook”, torta pa je sestavljena iz biskvita, s katerim se obloži pekač, sladoleda in meringe – penasto testo iz beljakov in sladkorja. Sicer pa Pečena Aljaska neustavljivo spominja na iglu ali bele gorske vrhove, in tukaj je opisano, kako narediti svojo različico.

Pečena Aljaska

Potrebovali boste:

Za biskvit:

75 g masla
75 g sladkorja
1 veliko jajce
70 g moke
1 žlica kakava
1 čajna žlička pecilnega praška
1 žlica mleka

približno 820 g sladoleda, kombinacija okusov po vaši izbiri (npr. čokolada, vanilija, jagoda)

Meringa:

4 beljaki
ščepec soli
200 g sladkorja
½ čajne žličke zgoščevalca
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

pečena aljaska

Priprava:

V okrogli skledi s premerom do 18 cm notranjost obložite s prozorno folijo, pri čemer pustite, da gre presežek čez rob. Sladoled razdelite na plasti (npr. jagodni, vaniljev, čokoladni), jih enakomerno vtisnite in poravnajte. Pokrijte s folijo in zamrznite vsaj za 3 ure ali čez noč.

Pečico segrejte na 180 °C. Model s premerom 18 cm obložite s peki papirjem in namastite robove. Maslo in sladkor stepite do kremastega stanja, nato dodajte jajce in nadaljujte z mešanjem. Zmešajte moko, kakav in pecilni prašek, nato pa skupaj z mlekom dodajte zmesi. Vse skupaj na kratko premešajte in vlijte v model. Pecite 15–20 minut, dokler zobotrebec ne pride ven čist in suh. Ohladite.

Ohlajen biskvit položite na podlago. Zamrznjen sladoled vzemite iz sklede, odstranite folijo in ga položite na biskvit. Po potrebi poravnajte robove. Medtem ko pripravljate meringo, sladoled postavite nazaj v zamrzovalnik.

V ognjevarno posodo dajte beljake, ščepec soli, ½ čajne žličke zgoščevalca in sladkor. Posodo postavite nad lonec z rahlo vrelo vodo. Mešajte z metlico, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi, približno 4–5 minut. Nato zmes prenesite v mešalnik in mešajte, dokler zmes ni sijoča ​​in čvrsta, še približno 5 minut. Na koncu dodajte vaniljev ekstrakt in na kratko premešajte.

Premažite ali iztisnite meringo preko sladoleda in biskvita, tako da ju popolnoma prekrije. Površino prižgite s kuhinjskim gorilnikom, da postane zlato rjava. Postrezite takoj.