Sestavine (za 4 osebe):
300 g suhega fižola (najbolje rjavi ali beli)
400 g kislega zelja
400 g krompirja
1 čebula
2–3 stroki česna
1 lovorjev list
1 žlica moke (za podmet)
1 čajna žlička mlete rdeče paprike
2–3 žlice olja ali svinjske masti
Sol in poper po okusu
Po želji: kos dimljene klobase, slanine ali rebrc
Priprava:
Fižol namoči v hladni vodi čez noč.
Naslednji dan vodo odlij, prilij svežo, dodaj lovorjev list in kuhaj, dokler fižol ne postane mehak (približno 45–60 minut).
Ko je skoraj kuhan, ga odcedi in shrani nekaj vode od kuhanja.
Če je zelje zelo kislo, ga na hitro splakni v vodi.
Kuhaj ga približno 30 minut (lahko skupaj s kosom dimljenega mesa za boljši okus).
Olupi krompir, ga nareži na kocke in posebej skuhaj v slani vodi, da se zmehča.
Na olju ali masti popraži drobno sesekljano čebulo.
Dodaj česen, moko in mleto papriko – pripravi kratek podmet (zaprško).
Nato dodaj kuhan fižol, krompir in kislo zelje (brez odvečne tekočine).
Prilij nekaj vode od kuhanja fižola in kuhaj še 15–20 minut, da se okusi povežejo.
Soli in popraj po okusu.
Kako jota postane še boljša?
Za bolj gosto joto, nekaj krompirja pretlači.
Za močnejši okus, dodaj dimljeno klobaso ali slanino že med kuhanjem zelja.
Naslednji dan je jota še boljša — kot vsa dobra enolončnica.
Za različico jote z repo klik sem.