Domače vloženo sadje in zelenjava ne samo da podaljšata svežino pridelkov, temveč tudi obogatita naš jedilnik z okusi poletja in jeseni. V nadaljevanju predstavljamo tri odlične recepte za ozimnico, ki bodo popestrili vaše mize: paradajz paprike, pisana solata in pikantna mešanica paprik.
1. Paradajz paprike
Sestavine:
-
4 l vode
-
150 g soli
-
500 g sladkorja
-
125 ml esence
-
1 vrečka vinobrana
-
1 konzervans
-
1 vrečka popra v zrnu
-
5 kg paprik
Priprava:
Vse sestavine raztopite v vodi, da se popolnoma stopijo. Paprike z vilicami prebodite in jih razporedite v globlji pekač ter jih pritisnite s tanjšim krožnikom, da ne bodo plavale, ko jih prelijete z raztopino. Pustite čez noč, da dobro vpijejo okus. Naslednji dan paprike zapakirajte v kozarce, prelijte z ostalo raztopino in jih zaprite. Če vam ostane preliv, ga shranite v steklenici in uporabite za naslednje vložene paprike.
2. Pisana solata
Sestavine za solato:
-
2 kg zelja
-
2 kg korenja
-
2 kg kumar (kornišonov)
-
1 kg zelenega paradiža
-
2 kg paprik (različnih barv)
-
1 kg cvetače
Rastvor za preliv:
-
3 l vode
-
300 g soli
-
400 g sladkorja
-
1 vrečka vinobrana
-
poper v zrnu
-
1 l kisa
Priprava:
Zelenjavo narežite na majhne koščke. Vodo, kis, sol, sladkor, poper in vinobran zavrite. Vroč preliv prelijte čez zelenjavo in pustite čez noč. Naslednji dan zelenjavo zapakirajte v kozarce. Iz te količine boste dobili približno 15 kozarcev po 720 ml.
3. Pikantna mešanica paprik
Sestavine:
-
30 rdečih paprik, pečenih, olupljenih in narezanih
-
500 g korenja, kuhano in narezano
-
5 pekočih papričic, pečenih in narezanih
Preliv:
-
500 ml kisa
-
500 ml olja
-
100 g česna, sesekljanega
-
2 žlici soli
-
1 vrečka konzervansa
Priprava:
Narezane paprike, korenje, pekoče papričice in česen prelijte s pripravljenim prelivom, dodajte vrečko konzervansa in dobro premešajte. Pustite čez noč, da se okusi povežejo. Naslednji dan mešanico zapakirajte v kozarce in jih dobro zaprite. Ljutino lahko prilagodite svojemu okusu – dodajte več pekočih papričic, če želite močnejši okus.