Granatno jabolko – med najboljšimi jesenskimi sadeži
Vsebuje približno 70 kalorij na 100 g in je eno izmed najboljših živil v jesenskem obdobju za krepitev odpornosti. Granatno jabolko je namreč bogato z antioksidantom vitaminom C, ki ga lahko v hladnejšem obdobju leta primanjkuje, ker je naša izbira sveže zelenjave in sadja v primerjavi s toplejšim delom leta zožena.
Vsebuje tudi druge vitamine in minerale ter vlaknine, ki so bistvene za zdravo prebavo, še posebej, ko se začne obdobje uživanja kalorične in težje hrane. Redno uživanje granatnih jabolk je povezano s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje.
Nekatere koristi granatnega jabolka so:
pomaga pri zdravju srca
pomaga uravnavati krvni tlak
zmanjšuje oksidacijo LDL holesterola
pomaga pri zdravju in lepoti kože
podpira odpornost in prebavo
pomaga zmanjšati tveganje za nekatere vrste raka.
Čeprav je granatno jabolko odlično živilo, se morajo ljudje, ki jemljejo določena zdravila, kot so zdravila za redčenje krvi ali regulatorji krvnega tlaka, pred uživanjem granatnega jabolka posvetovati z zdravnikom. Tisti, ki trpijo zaradi driske in imajo občutljiv želodec, naj prav tako ocenijo svoje reakcije na granatno jabolko.
Spodaj razkrivamo, kako jesti granatno jabolko.
Kako jesti granatno jabolko?
Ena največjih ovir pri uživanju granatnega jabolka je odpiranje in čiščenje sadeža, še posebej, ker običajno naredi veliko zmešnjavo in svetlo rdeč sok granatnega jabolka nenadoma konča na vaših kuhinjskih omaricah.
Največja napaka, ki jo pri tem delamo, je prerez granatnega jabolka. Če se sprašujete, kako jesti granatno jabolko, za lažje čiščenje sledite tem navodilom:
odrežite zgornji del kot pokrovček
nato z nožem odrežite naravne linije granatnega jabolka, ki jih je običajno 4–6
nato sadje z rokami razlomite na koščke
na koncu ločite semena v skledo.
Ko olupite granatno jabolko, ga lahko uživate samostojno ali pa ga dodate ovsenim kosmičem, zdrobovi kaši ali kot dodatek beljakovinskim palačinkam za zajtrk. Granatno jabolko se odlično poda tudi k drugim jedem, še posebej k solatam.
Dodajte ga v solato iz rukole, špinače, feta sira in oreščkov. Odlično se poda k jogurtu, v smutiju ali kot okras za torte in pecivo. Za piko na i ga potresite po mesu ali ribah, saj bo dal svežo in kislo noto.
Če imate kvaliteten sokovnik, si pripravite sok iz granatnega jabolka, ki je pravi eliksir zdravja. Za preventivne namene je dovolj, da popijete 1-2 dl soka. Pijte ga ob zajtrku ali obroku mesa ali rib, saj vitamin C pomaga pri absorpciji železa iz živil, bogatih z železom.