Eno-gastronomski dogodek Dnevi odprtih vrat istrskih agroturizmov letos praznuje svojo 15. jubilejno izdajo, s čimer nadaljuje tradicijo povezovanja kmetij po vsej Istri z namenom obogatitve turistične ponudbe, podaljšanja sezone ter promocije podeželskih domačij skozi reinterpretacijo tradicionalne istrske gastronomije. Leta prizadevnega dela za valorizacijo pristnih istrskih okusov so dokaz uspeha te prireditve, saj jo obiskovalci vsako leto pričakujejo z velikim navdušenjem.
Sledi burne istrske zgodovine in kmečkega načina življenja prebivalcev polotoka so vtkane v tradicionalno kulinariko, ki je poleg jedi ohranila tudi običaje, načine priprave, legende in sam duh kuhanja. Vse to je pustilo močan pečat na lokalni gastronomiji, kulturi in običajih. Prav Dnevi odprtih vrat istrskih agroturizmov skozi pristna doživetja pripovedujejo zgodbo tradicionalne istrske kuhinje, zasnovane na surovinah, ki jih pridelujejo družinske kmetije.

Dogodek bo potekal štiri vikende v novembru: 8.–9., 15.–16., 22.–23. in 29.–30. novembra 2025. Med jubilejno izdajo bo devet istrskih agroturizmov pripravilo avtentične jedi po promocijskih cenah, posamezni pa bodo svojo ponudbo popestrili z dodatnimi vsebinami – od ogledov domačih živali in folklornih nastopov do predstavitev in prodaje domačih izdelkov ter organizacije ustvarjalnih umetniških delavnic za obiskovalce.
Letos bodo sodelovali naslednji agroturizmi: Cerovac iz Nedeščine, Dušani iz Pazina, Montižel iz Grožnjana, Pineta iz Sv. Martina pri Nedeščini, Sia iz Vodnjana, Štefanić iz Kaldirja pri Motovunu, Ondina iz Svetvinčenta, Pod čeripnjon iz Sv. Petra u Šumi ter Stancija Buršić iz Vodnjana. Petnajsta izdaja Dnevov odprtih vrat istrskih agroturizmov se bo svečano začela z otvoritvijo v Stanciji Pršutarni Buršić v Vodnjanu.

Podrobne informacije o kulinarični ponudbi vseh sodelujočih agroturizmov bodo dostopne na uradni spletni strani dogodka – www.dovai.eu. Rezervacije terminov bodo možne neposredno pri izbranem agroturizmu. Med trajanjem dogodka bo posamezni agroturizem ponujal aperitiv, predjed, glavno jed, prilogo, solato in sladico po promocijski ceni 30,00 EUR. Družinske kmetije so prepoznavne po lastni pridelavi, zato se bo ponudba jedi razlikovala glede na njihove domače proizvode.
Letošnja izdaja dogodka bo obogatena z ustvarjalnimi umetniškimi delavnicami, ki obiskovalcem ponujajo priložnost, da poleg gastronomske izkušnje doživijo tudi ustvarjalno plat istrske dediščine. Pod strokovnim vodstvom lokalnih umetnikov bodo udeleženci lahko izdelovali in poslikavali svoje keramične izdelke ali slikali motive istrske pokrajine ter si ustvarili unikatne spomine, ki jih bodo odnesli domov.
Te delavnice predstavljajo preplet umetnosti, tradicije in doživljajskega turizma, spodbujajo ustvarjalnost, interakcijo in globlje povezovanje z lokalno kulturo. Poleg umetniških aktivnosti bodo obiskovalci lahko obiskali lokalne kmetije, pokušali in kupili domače izdelke ter spoznavali bogastvo istrske pokrajine med sprehodi, kolesarjenjem in drugimi rekreativnimi dejavnostmi, ki zaokrožujejo pristno istrsko doživetje.
Ne zamudite enega najlepših dogodkov, ki promovira istrsko podeželsko, kmetijsko in gastronomsko identiteto. Rezervirajte svoj termin pravočasno in doživite istrsko kulinarično zgodbo, obogateno z okusom pridelkov, ki jih z ljubeznijo pripravljajo istrski agroturizmi.
Kaj se to kuha, kadi in peče?!

 
                    






 
                                             
                                             
                                             
                                             
                                
                             
                                
                            