Cepiva proti gripi so varna in učinkovita, vendar nekatere ljudi skrbijo morebitni stranski učinki, ki so sicer blagi in kratkotrajni, vključno z nizko telesno temperaturo, glavobolom, bolečinami v mišicah in slabostjo.
Vsi ti stranski učinki so pričakovani in so pogosto znak, da cepivo deluje – uči imunski sistem telesa, da se bori proti virusu gripe, to pa lahko povzroči te blage in začasne vnetne reakcije, piše Medial News Today.
Druga skupina se boji omedlevice med cepljenjem, ki je najpogosteje posledica strahu pred iglami in tesnobe zaradi cepiva.
Kaj lahko storite, da preprečite ali ublažite te reakcije med cepljenjem proti gripi in po njem? Britanski nutricionisti menijo, da bi lahko to, kar jeste in pijete pred in po cepljenju, v veliko pomoč vašemu telesu.
Kaj jesti in piti pred cepljenjem proti gripi?
Za tiste, ki jih skrbi omotica in omedlevica med cepljenjem proti gripi ali takoj po njem, Michelle Routhenstein, registrirana dietetičarka in kardiologinja pri EntirelyNourished, priporoča, da ostanejo dobro hidrirani in jedo lahko, polnovredno hrano.
»Da bi preprečili omotico ali vrtoglavico, bodite dobro hidrirani in pred cepljenjem pojejte lahek, uravnotežen prigrizek,« je svetovala.
»Pitje vode ali zeliščnih čajev lahko pomaga pri podpori krvnega obtoka in ohranjanju volumna krvi, kar lahko pomaga preprečiti omedlevico in ohraniti stabilno raven energije. Prigrizek, ki vsebuje beljakovine in kompleksne ogljikove hidrate, kot so banane in oreščki, lahko pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi, saj zagotavlja trajno energijo in zmanjšuje tveganje za omedlevico ali vrtoglavico med in po cepljenju.«

»Kot genska inženirka pogosto preučujem, kako lahko prehrana podpira naš imunski sistem na celični ravni, zlasti ko gre za cepljenje. Čeprav hrana in pijača ne moreta spremeniti učinkovitosti samega cepiva proti gripi, lahko nekatere izbire pomagajo telesu, da se lažje odzove, in ublažijo pogoste neželene učinke,« je pojasnila Şebnem Ünlüişler, genska inženirka in vodja enote za raziskave dolgoživosti na londonskem regenerativnem inštitutu v Združenem kraljestvu. Poudarila je tudi pomen stabilizacije ravni sladkorja v krvi pred cepljenjem, »zlasti za tiste, ki so nagnjeni k omotici ali imajo neracionalen strah pred iglami.«
Opozorila je, da lahko “že celo blaga dehidracija poveča občutek omotice” in priporočila uživanje “vode ali pijače, bogate z elektroliti, kot preprost preventivni ukrep”.
Kaj jesti po cepljenju proti gripi in zakaj?
Nutricionistka Elena Rolf meni, da je pomembno, da po cepljenju proti gripi zaužijete uravnotežen in hranljiv obrok.
»Po cepljenju proti gripi imunski sistem sproži vnetni odziv za predelavo antigenov cepiva, čemur sledi tvorba protiteles, ki jih tvorijo celice B in zagotavljajo zaščito pred virusom. Ta proces vključuje oksidativni stres in vnetje kot del imunske aktivacije ter razvoj spominskih celic, ki so bistvene za učinkovito imunost, hkrati pa lahko začasno porušijo ravnovesje v telesu,« je dejala nutricionistka.
»Ključna hranila igrajo različne vloge pri podpiranju teh poti: beljakovine so bistvene za sintezo protiteles in imunskih celic, beta-glukani (vrsta topnih vlaknin) in prehranske vlaknine modulirajo prirojene in prilagodljive imunske odzive, s čimer izboljšujejo odpornost imunskega sistema, probiotiki podpirajo črevesno mikrobioto, ki vpliva na sistemsko imunost, vitamin C pa deluje kot močan antioksidant, saj zmanjšuje oksidativno škodo in podpira delovanje imunskih celic,« je pojasnila Rolf.
»Uravnotežen obrok, ki bi vseboval vsa zgoraj navedena hranila, je piščančja juha, bogata z lahko prebavljivimi beljakovinami, česen, čebula, korenje, brokoli ali katera koli druga listnata zelenjava in gobe (odličen vir beta-glukana), skupaj s pijačami na osnovi jagodičevja, kot je brusnični čaj z medom, ki telesu zagotavlja vitamin C in polifenole za preprečevanje vnetij in oksidativnega stresa,« je predlagala.

Nutricionistka poudarja, da »ta kombinacija pomaga obnoviti imunski sistem, zmanjšuje morebitne stranske učinke in optimizira odziv telesa na cepivo.«
Ünlüişlerjeva je priporočila »kurkumo in mastne ribe, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami«, ki pomagajo zmanjšati vnetje, ne da bi zmanjšali prilagodljivi imunski odziv. »Prehrana z dovolj beljakovinami, kot so pusto meso, stročnice ali tofu, zagotavlja tudi dovolj aminokislin, potrebnih za tvorbo protiteles,« je dodala.
Zakaj bi morali po cepljenju proti gripi ostati hidrirani?
Čeprav je hidracija ključnega pomena pred cepljenjem, je prav tako pomembna po njem. »Hidracija je pomembna za optimalno prekrvavitev. Pomaga pri dovajanju hranil in imunskih celic, potrebnih za učinkovit odziv na cepivo. Hidracija lahko zmanjša resnost stranskih učinkov, kot so glavoboli, utrujenost in bolečine v mišicah, hkrati pa telesu pomaga pri uravnavanju temperature,« je dejala Rolf.
»Voda, zeliščni čaji ali juhe lahko telesu pomagajo pri uravnavanju temperature in mu pomagajo bolje obvladovati blage simptome po cepljenju,« je dejala Ünlüişler.




