PRED NAMI DNEVI ODPRTIH VRATA AGROTURIZMA ISTRE 2025

Uradno odprtje jubilejne 15. izdaje prireditve Dnevi odprtih vrat istrskih agroturizmov je potekalo 6. oktobra 2025, v pršutarni Stancija Buršić v Vodnjanu. Letos je gostitelj družina Buršić, pod vodstvom Mikele Buršić Lisjak, ki je vse povabljene in goste prisrčno pozdravila. Mikela Buršić Lisjak je poudarila, da jim je v veliko čast gostiti odprtje prireditve prav na njihovem družinskem posestvu, ter dodala, da so letos želeli ponuditi nekaj drugačnega, a še vedno temelječega na njihovih lastnih izdelkih, predvsem na istrskem pršutu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Župan Vodnjana, Igor Orlić, se je zahvalil organizatorjem za priložnost, da je prav ta objekt del tako dragocene prireditve, ki močno potrjuje ruralno identiteto Istre in vrednost domačih kmetijsko-prehranskih proizvodov, postreženih v obliki tradicionalnih jedi. Izrazil je pričakovanje o visoki obiskanosti ter izkoristil priložnost in napovedal bližajoče se 19. Dneve mladega oljčnega olja, ki se začnejo čez osem dni. Direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, Igor Merlić, je izpostavil veselje ob jubilejnem izdanju prireditve, ki dokazuje, da obiskovalci prepoznavajo kakovost istrskih surovin in sodobnih različic jedi, ki jih pripravljajo družinske kmetije. Dodal je, da letos sodeluje devet agroturizmov po vsej Istri, ki ponujajo promocijski meni po ceni 30,00 evrov, in da se pričakuje približno 5.000 obiskovalcev iz Istre in sosednjih regij.

Podžupanja Istrske županije, Jessica Acquavita, je poudarila, da prireditev predstavlja močan dokaz istrske podeželske identitete ter da je ravno pristnost tisto, na kar je Istra kot regija ponosna. Domače jedi, pripravljene v času prireditve, so edinstvene v svojem značaju in dediščini.

S temi besedami je letošnja jubilejna 15. izdaja prireditve Dnevi odprtih vrat istrskih agroturizmov uradno razglašena za odprto.

banner dovai 25 tz 700 500 01

Eno-gastronomska prireditev Dnevi odprtih vrat istrskih agroturizmov je bila prvič organizirana leta 2010 z namenom promocije istrskih podeželskih gospodinjstev, obogatitve turistične ponudbe in podaljšanja sezone skozi reinterpretacijo tradicionalne istrske gastronomije. V petnajstih letih se je prireditev razvila v prepoznaven projekt, ki uspešno povezuje kmetijstvo, gastronomijo in turizem ter umešča Istro kot vodilno eno-gastronomsko destinacijo. Leta predanega dela pri valorizaciji istrske gastronomije in avtentičnih okusov so pripomogla k temu, da obiskovalci vsako leto z nestrpnostjo pričakujejo novo izdajo prireditve.

Prireditev bo potekala štiri novembrske sobote in nedelje, in sicer: 8.–9., 15.–16., 22.–23. ter 29.–30. november 2025. Sodelujoči agroturizmi bodo ponujali aperitiv, predjed, glavno jed, prilogo, solato in sladico po promocijski ceni 30,00 EUR. Družinske kmetije so prepoznavne po lastni pridelavi surovin, zaradi česar se ponudbe jedi med agroturizmi razlikujejo. Rezervacije so obvezne in se izvajajo neposredno pri izbranem agroturizmu. Vse informacije o posameznih menijih so dostopne na uradni spletni strani AZRRI: www.azrri.hr in www.dovai.eu.

 Kaj lahko pričakujejo letošnji obiskovalci?

Obiskovalci letošnje prireditve bodo lahko okušali domače tradicionalne specialitete ter doživeli pristno vzdušje istrskega podeželja. Letos sodelujejo: agroturizem Cerovac (Nedešćina), agroturizem Dušani (Pazin), agroturizem Montižel (Grožnjan), agroturizem Pineta (Sv. Martin), agroturizem Sia (Vodnjan), agroturizem Štefanić (Kaldir), agroturizem Ondina (Svetvinčenat), agroturizem Pod čeripnjon (Sv. Petar u Šumi) ter Stancija Buršić (Vodnjan).

Letošnja izdaja prireditve bo obogatena s kreativnimi umetniškimi delavnicami, ki obiskovalcem poleg gastronomskega doživetja ponujajo možnost, da odkrijejo ustvarjalno plat istrske dediščine. Pod strokovnim vodstvom lokalnih umetnikov bodo udeleženci poslikavali lastne keramične predmete ter slikali motive istrske pokrajine, pri čemer bodo ustvarjali edinstvene spomine v obliki osebnih umetniških del. Ob delavnicah bodo obiskovalci lahko okušali domače proizvode, spoznavali lokalne proizvajalce ter raziskovali bogastvo istrske pokrajine skozi sprehode, kolesarske ture in druge rekreativne vsebine, ki zaokrožujejo pristno in celovito izkušnjo Istre.

Sledi burne istrske preteklosti in kmečkega načina življenja so globoko vtkani v tradicionalno gastronomijo, ki je poleg jedi ohranila tudi običaje, načine priprave in duh skupnosti. Prireditev Dnevi odprtih vrat istrskih agroturizmov skozi pristna doživetja oživlja to dediščino, saj predstavlja istrsko kuhinjo, ki temelji na pridelkih družinskih kmetij. Z ohranjanjem kmetijstva in živinoreje se ohranjata podeželski prostor in biotska raznovrstnost ter krepi trajnostna istrska gastronomija, utemeljena na kakovostnih kmetijsko-prehranskih proizvodih.

Prireditev je organizirana pod pokroviteljstvom Oddelka za turizem in Oddelka za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo, ribištvo in vodno gospodarstvo Istrske županije, v sodelovanju s Turistično skupnostjo Istrske županije, Istrsko razvojno turistično agencijo ter Hrvaško gospodarsko zbornico, Županijsko zbornico Pula.

 

https://obalaplus.si/dnevi-odprtih-vrat-agroturizma-istre-2025/