Predlog, ki sta ga skupaj pripravili italijanski ministrstvi za kulturo ter za kmetijstvo je namreč prejel pozitivno tehnično oceno Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo. “Čudovito je videti, kako veliko zanimanja je požel predlog za priznanje italijanske kuhinje kot dela Unescove dediščine. Nominirali smo tradicijo, ki nas definira in združuje,” je ob tem dejal minister za kmetijstvo, prehransko suverenost in gozdarstvo Francesco Lollobrigida.
O usodi italijanske kulinarike bo odločal medvladni odbor Unesca, ki se bo med 8. in 13. decembrom sestal v New Delhiju v Indiji. Takrat bo znano, ali bo italijanska kuhinja uradno vpisana na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.
Italija sicer na seznamu že ima več pomembnih elementov svoje kulturne tradicije, med drugim umetnost neapeljskih picopekov pizzaiuoli (2017), izdelavo steklenih biserov (2020), prakso opernega petja (2023) ter ročno zvonjenje (2024).






